Zemiakový paprikáš a zeleninová polievka za necelú hodinu - fotorecept

Autor receptu: sracz

Vždy som obdivoval a podnes obdivujem moju mamku i babičku, ako dokázali v krátkom čase uvariť vynikajúci domáci obed. Naviac plne zaťažené „samozrejmosťami“, od vedenia domácnosti až po výchovu nás - „krpatú háveď allias čvorgľov“ – hej a aby som nezabudol, chodili ešte aj do tzv. oficiálneho zamestnania. Som presvedčený, že aj za simplexovú metódu , pre optimálne riešenie pracovných procesov, ale aj za iné môžeme ďakovať práve niektorej z predstaviteliek nežného pohlavia. Veď aj mňa učili ony.

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. do stredne veľkého širšieho hrnca nalejeme ~ 2 PL olivového oleja (s veľkým úspechom som do paprikaša aj do polievky použil olejovokuracinovocesnakový výpek z rcp pre Lilly), na ktorom do červena opečieme pokrájanú klobásu; než sa opečie, do druhého vyššieho hrnca, v ktorom budeme variť polievku, nastrúhame veľkú červenú cibuľu, očistíme a pokrájame ostatnú zeleninu; využijeme ďalšiu platňu (alebo horák) na šporáku, na ktorej necháme zovrieť ~ 3 500 ml vody – budeme ju potrebovať.
  2. z druhého (vyššieho) hrnca odoberieme polovicu nastrúhanej cibule, ktorú spolu s prelisovaným cesnakom pridáme k opečenej klobáse, premiešame a necháme krátko porestovať; ku zvyšku nastrúhanej cibule v polievkovom hrnci prilejeme ~ 2 PL oleja a necháme ju pri miernej teplote pomaly restovať.
  3. na opečenú klobásu s cibuľou rozložíme pokrájanú zelenú papriku a paradajku, premiešame a krátko podusíme, až pustia šťavu. Na steny pomocnej misky rozložíme pokrájanú 1 PL masla (aby zmäklo) a rozbijeme vajíčko (aby získalo prevádzkovú teplotu).
  4. k orestovanej cibuli v polievkovom hrnci priložíme pokrájanú mrkvu, petržlen, stonkatý zeler, ružičkový kel a sterilizovaný hrášok; premiešame a necháme ~ 5´ podusiť.
  5. medzitým sa pokrájaná paprika a paradajka s opečenou klobásou „zošťavili“, tak k nim pridáme pokrájané zemiaky, ktoré posypeme mletou sladkou i pálivou paprikou, MČK, vegetou (alebo soľou) a prilejeme 2÷3 PL domácej kápiovej nátierky (krému); premiešame a necháme ~ 5´ podusiť; prilejeme horúcu vodu – po povrch zemiakov a necháme variť, až zemiaky získajú „mľazgavú“ konzistenciu a „samozahustia“ sa chutnou šťavou. Zeleninka v polievkovom hrnci sa udusila, pridáme k nej práškové papriky, vegetu alebo soľ a ja som mal naviac voňavý prášok zo sušených dubákov; premiešame, zalejeme potrebným množstvom horúcej vody z hrnca č. 3 a necháme všetko prevrieť.
  6. do pomocnej misky so zmäknutým maslom a vajíčkom prisypeme 4÷5 PL detskej krupice (množstvo regulujeme tak, aby sme do cesta nemuseli pridávať vodu), 1 PL tvrdého strúhaného syra (ja som mal práškový parmesan), po štipke soli a jedlej sódy bicarbóny; vymiešame na tuho, necháme 2÷3´ oddýchnuť a cez mokrý haluškovač (?haluškátor?) pretlačíme do vriacej polievky. Veľmi krátko necháme prevrieť! Medzitým
  7. zemiakový paprikáš hlási „HOTOVO!“ tak ho posypeme dobrou hrsťou čerstvo pokrájanej petržlenovej vňate a
  8. druhú dobrú hrsť vsypeme do hotovej zeleninovej polievky.
  9. polievka na tanieri fantasticky vonia a aj oči si prídu na svoje!
  10. no a zemiakový paprikáš s varenou cviklou, samozrejme zmiešanou s čerstvo postrúhaným chrenom spoza plota, nielenže pohladká pusinku, hrdielko, bruško a inšó, ale vyvolá nostalgické spomienky na dávnodávne detstvo!