Zemiakový koláč zo zvyškov (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Vždy v nedeľu robím slížikovú polievku. Tentokrát sa nezjedlo mäso z polievky. Rozmýšľala som, ako ho spracujem. Vymyslela som si tento zemiakový koláč. Mali sme chutnú teplú večeru. Mojej vnučke chutil natoľko, že si z neho vzala kúsok aj domov.

35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vyškvarila som údenú slaninu. Tá dodá zemiakom dobrú chuť.
  2. Pridala som k nej jednu nadrobno nakrájanú cibuľu a 1 pl domácej bravčovej masti. Cibuľu som opiekla do zlatista.
  3. Zemiaky uvarené v šupke som očistila.Z polievky mi zostalo toľkoto kuracieho mäsa. Rozmýšľala som čo sním? Tak toto som si sama vymyslela na večeru. Nakrájala som ho na drobnejšie kúsky.
  4. Zemiaky som nastrúhala na struháku s veľkými očkami. Pridala som k nim vychladnutú slaninku s cibuľou, kuracie mäso, 3 pl smotany a strúhaný syr eidam a dve surové vajíčka trochu mletého kmínu. Všetko som osolila, okorenila, dobre premiešala. Zapekaciu malú misku som natrela domácou bravčovou masťou. Najprv som to chcela dať do mafinkových formičiek, no zvíťazila moja lenivosť a dala som to celé do misky.Do misy som vložila polovicu masy. Na jednu polovicu som nakrájala aj pálivú klobásku, druhú som nechala prázdnu, lebo Tea by mi to nejedla. Na vrch som dala zvyšok ochutených zemiakov.
  5. Zemiakový koláč, alebo ako mám nazvať toto moje jedlo, som ešte na vrchu ozdobila plátkami slaniny, kolieskami klobásky a posypala strúhaným eidamom. Zabudla som, že som nakrájala mladú cibuľku na vrch.
  6. Rúru som vyhriala na 180 stupňov a piekla som to asi 35 minút. Terezke chutilo, aj sa ma pýtala, či jej dám kúsok domov:-)