Zemiakovo-dubáková štrúdla (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Od Rakušanov som sa naučila jednu dobrú vec - takmer všetko sa dá zabaliť do štrúdle alebo zamiešať do knedle. Vlastne okrem Wiener šnicla..:-))) .Potrebovala som spotrebovať ešte letné dubáky a toto bola dobrá príležitosť ako urobiť chutnú prílohu k mäsu alebo aj samostatnú pochúťku.

15 + 20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Dáme si variť zemiaky v šupke. Nakrájame si šalotky a huby. Na rozpálenom oleji podusíme šalotku do sklovita.
  2. Pridáme huby, posolíme a spolu udusíme. Necháme vychladnúť.
  3. Ošúpeme si uvarené zemiačky a popučíme ich vidličkou alebo rukami.
  4. Primiešame vychladnuté dubáky, žĺtky, petržlenovú vňať, čierne korenie. Dobre premiešame.
  5. Vznikne nám takto plnka, ktorá nie je celkom homogénna. v tomto štádiu som mala chuť zjesť to len tak, zastavili ma len nie surové žĺtky...:-)))
  6. Naplníme touto plnkou pripravené lístkove cesto a zrolujeme.
  7. Potrieme vrch rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou. Dáme do rúry, ktorú sme vyhriali na 170st.C a pečieme asi 20 minút.
  8. Upečenú hneď preložíme na mriežku, aby nám trošku vychladla predtým, ako ju začneme krájať. Použila som ako prílohu k rostbífu, ale zvyšok sa zjedol len tak nastudeno.
  9. Zmizla veľmi rýchlo...