Zemiakové tortičky (fotorecept)
Autor receptu: andys
Niečo fajnové zo zemiakov ako príloha k jedlu či samostatná večera.
12 porcií |
20+10 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny:
- Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a v slanej vode uvaríme. Scedíme, v zemiakoch necháme rozpustiť maslo a necháme vychladnúť. Vychladnuté zemiaky popučíme.
- Cibuľku očistíme, umyjeme, nakrájame na drobno a pridáme k popučeným zemiakom.
- Pridáme zohriate mlieko a dôkladne premiešame.
- Syr nastrúhame na hrubšom strúhadle a tiež pridáme k zemiakovej mase.
- Z vajec oddelíme bielka, ktoré so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Do zemiakovej masy zľahka vmiešame obe žĺtka a dve lyžice snehu.
- Postupne po dvoch lyžiciach jemne všľaháme aj zvyšný sneh. Masu prisolíme podľa chuti, dochutíme mletým korením a muškátovým orieškom.
- Formu na muffiny vymastíme rastlinným olejom. Zemiakovú masu rovnomerne rozdelíme do jednotlivých formičiek.
- Pečieme pri cca 200 stupňoch asi 20 minút. Hotové tortičky podávame ako prílohu k mäsu, ale so zeleninovým šalátom sú chutnou večerou aj samostatne.