Zemiakové placky inak :-)

Autor receptu: lyali

Pôvodne som sa chystala tieto zemiakové placky pridať ako súčasť môjho receptíku na bravčové na paradajkovej omáčke http://varecha.pravda.sk/recepty/bravcove-na-paradajkovej-omacke-so-zemiakovym/24958-recept.html. Ale aby sme sa neutopili v toľkých bodíkoch s obrázkami a ich popisom (nech sa pekne-krásne topí len mäsko v paradajkovej omáčke), placky pridávam samostatne. A mimochodom, sú bez múky a vajíčok :-) Sú chutné aj bez mäska napr. len s paradajkovou omáčkou, či cibuľovým čatní :-)

4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme spolu s celými strúčikmi cesnaku (dala som 1 veľký) v osolenej vode. Uvarené zemiaky scedíme.
  2. Kým sa varia zemiaky, kel očistíme a nakrájame na rezančeky a krátko ich povaríme vo vriacej osolenej vode.
  3. Kel scedíme (kelový vývar môžeme upotrebiť ako polievočku).
  4. Aspoň čiastočne ochladené zemiaky popučíme. Pridáme k nim kel, nakrájanú jarnú cibuľku, pretlačený cesnak a
  5. prípadne údeninu (mala som sušenú šunku).
  6. Premiešame a vyformujeme placky (pre niekoho skôr fašírky :-) ). Moja mierka je veľkosť mojej útlej ženskej dlane a hrubé tak akurát :-) Opečieme z oboch strán na rozohriatom masle s olejom dozlatista.
  7. Asi takto :-)
  8. :-)
  9. A podávame ako prílohu k mäsku, či len čisto s omáčkou (napr. paradajkovou) alebo s čatní (napr. cibuľovým z červenej cibule, hnedého cukru a balsamica) :-)