Zemiakové gule s kuracou pečeňou a bryndzovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Gule plnené pečienkou so šalviou som videla v nástennom kalendári. Prispôsobila som
recept našim chutiam, poslovenčila som ich. Celý recept je vlastná improvizácia.
Robila som ich druhýkrát, raz to bolo zo zvyšných zemiakov a ražnej múky. Vtedy
manžel povedal, že sú vynikajúce.
Tak som ich znova vytiahla.
Postup
- V šupke uvarené väčšie zemiaky som po vychladnutí očistila a najemno postrúhala. Pridala som k nim soľ a toľko múky, aby bolo cesto nelepivé, mäkké, poddajné. Najlepšie je použiť múčnaté zemiaky(typ B alebo C), z mazľavých sa síce tiež dá, len popijú viac múky. Z cesta som vyformovala valec a robila som z neho plátky
- Tie som v dlani roztľapkala a na každú placku som dala lyžičku plnky.
- Plnku som robila, kým sa zemiaky varili a následne chladli. Cibuľu nakrájanú nadrobno som na lyžici masti restovala na miernom ohni až do hneda.
- Medzitým som prepláchla pečienky, nechala v sitku odkvapkať a odrezala z nich žilky a nepotrebné časti. Pokrájala som ich ostrým nožom na drobné kúsky. Postavila som aj zovrieť vodu na vyvarenie gulí. Solila som ju po zovretí.
- Keď bola cibuľa hnedá, polovicu z nej som odobrala do nádobky a odložila bokom. Zvyšok cibule som stiahla z ohňa, posypala mletou paprikou, premiešala, vrátila na oheň a hneď zasypala pečienkami. Miešajúc som ich okorenila čiernym korením a majoránkou. Premiešala a stiahla z platne.
- Mojím zámerom bolo, aby ostala polosurová, bude sa ešte variť v guliach. Kastról som uložila do drezu so studenou vodou, aby som jeho obsah rýchlo ochladila. Tým sa zastaví aj tepelná úprava zvyškovým teplom. Plnku som solila tesne pred plnením gulí.
- Po naplnení som gule vkladala lyžicou do vriacej osolenej vody, po dosiahnutí varu som plameň stiahla, aby voda vrela len mierne. S guľami treba zaobchádzať opatrne, silným varom sa môžu rozvariť.
- Keď vystúpili na hladinu, ešte som ich nechala asi desať minút pomaličky vrieť. Vyberala som ich do cedníka tiež lyžicou, môžu sa opláchnuť v studenej vode. Ja tak nerobím, aby sa moc neochladili.
- Omáčka bude raz-dva hotová: slaninu na drobné kocky som vyškvarila na tuk, scedila a pridala k opečenej cibuli, bude na posyp. Slaninový tuk som zaliala smotanou a ohrievala, pridala som rozdrobenú bryndzu a miešajúc nechala roztopiť. Na rozmiešanie kúskov bryndze som použila metličku. Nenechám vrieť. Omáčka by mala mať správnu konzistenciu, ani hustá ani riedka.
- Na taniere som naliala trocha z nej, pridala gule, trošku poliala aj zvrchu a na guľku som ešte nasypala praženú cibuľku a slaninku. Z uvedenej dávky vyjde asi 24 guliek veľkosti golfovej loptičky.