Zelerový šalát s papájou

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Jednu ošúpanú šalotku a 2 strúčiky cesnaku nakrájame na plátky a v panvici ich opražíme na rozohriatom oleji dozlata. Potom scedíme a dáme odkvapkať na kuchynskú papierovú utierku. V tej istej panvici opražíme arašidy dozlata a posekáme ich nadrobno. Očistený zeler pokrájame na tenké plátky a potom na čo najtenšie rezance a dáme do misy.
  2. Ošúpanú papáju, mrkvu aj stopkový zeler takisto pokrájame na rezance a pridáme k zeleru. Na dresing dáme do mažiarika zvyšný cesnak, polovičné množstvo opražených arašidov, čili papričky, zvyšnú pokrájanú šalotku, koriander, palmový cukor a všetko poriadne rozdrvíme.
  3. Potom pridáme fazuľku, ktorú tiež rozmliaždime v mažiariku. Nakoniec zalejeme limetovou šťavou a rybou omáčkou a dobre premiešame. Dresing nalejeme do misy na zeleninu, pridáme rozpolené rajčiaky a všetko spolu dôkladne premiešame a necháme asi 5 minút odstáť.
  4. Ak treba, dochutíme ešte rybou omáčkou, cukrom a limetovou šťavou. Šalát má mať výraznú sladkokyslú chuť a štipľavú po čili papričkách. Zelerový šalát podávame posypaný zvyšnými praženými arašidmi a opraženou šalotkou s cesnakom, ozdobený koriandrovými lístkami.