Zeleninová polievka
Zelerová polievka s cícerom
Autor receptu: miroslat
Zdravá a výživná polievka...
4 porcie |
30 minút príprava |
20-25 minút tepelná úprava |
Postup
- Zeler olúpať a nakrájať na kocky asi 2x2 cm. Do litra vody dať šťavu z polky citróna a pridať zeler, aby nestmavol.
- Na oleji osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľu. Ak chcete aj mäso, orestujte ho prvé a cibuľa príde až potom. Pridať paradajkovú zmes a asi minútu spolu restovať na miernom ohni. Do toho pridať zeler, premiešať a minútku podusiť. Prisypať aj mrkvu pokrájanú na malé kocky. Dusiť ďalšiu minútu.
- Do tejto zmesi prisypať nakrájanú zelerovú vňať, trochu mletého čierneho korenia a štipľavú papriku (podľa vlastnej chuti.) Zaliať asi 600 ml vody, premiešať a keď polievka začne vrieť, prikryť pokrievkou. Variť asi 15 minút, kým zeler nie je stredne tvrdý, až mäkký.
- Pridať nakrájané zemiaky a šťavu z pomaranča - poriadne premiešať. Dochutiť soľou a variť, kým sa zemiaky neuvaria. Do vriacej polievky pridať uvarený cícer 50 g - môže byť aj viac. Po premiešaní ešte chvíľu povariť a po odstavení nechať 15 minút prikryté pokrievkou.
- Odpočinuté jedlo je vždy chutnejšie.