Zeleninová polievka

Zelerová polievka s cícerom

Autor receptu: miroslat

Zdravá a výživná polievka...

4
porcie
30 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zeler olúpať a nakrájať na kocky asi 2x2 cm. Do litra vody dať šťavu z polky citróna a pridať zeler, aby nestmavol.
  2. Na oleji osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľu. Ak chcete aj mäso, orestujte ho prvé a cibuľa príde až potom. Pridať paradajkovú zmes a asi minútu spolu restovať na miernom ohni. Do toho pridať zeler, premiešať a minútku podusiť. Prisypať aj mrkvu pokrájanú na malé kocky. Dusiť ďalšiu minútu.
  3. Do tejto zmesi prisypať nakrájanú zelerovú vňať, trochu mletého čierneho korenia a štipľavú papriku (podľa vlastnej chuti.) Zaliať asi 600 ml vody, premiešať a keď polievka začne vrieť, prikryť pokrievkou. Variť asi 15 minút, kým zeler nie je stredne tvrdý, až mäkký.
  4. Pridať nakrájané zemiaky a šťavu z pomaranča - poriadne premiešať. Dochutiť soľou a variť, kým sa zemiaky neuvaria. Do vriacej polievky pridať uvarený cícer 50 g - môže byť aj viac. Po premiešaní ešte chvíľu povariť a po odstavení nechať 15 minút prikryté pokrievkou.
  5. Odpočinuté jedlo je vždy chutnejšie.