Zeleninový koláč
Zeleninový koláč s brokolicovým korpusom (fotorecept)
Autor receptu: kitchenguru
4 porcie |
15 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Brokolicu umyjeme, očistíme a nakrájame na samostatné stredne veľké ružičky. Takto pripravenú brokolicu spolu s ošúpanou mrkvou v celku vložíme do hrnca, do ktorého pridáme vodu, soľ, lyžicu oleja a necháme variť, kým nie je brokolica polorozvarená. Mrkva by nemala byť úplne rozvarená.
- Kým sa varí brokolica s mrkvou, tak si umyjeme zeleninu, z ktorej budeme pripravovať zmes na vrch brokolicového korpusu. Očistíme si cibuľu, ktorú nakrájame na kocky. K nakrájanej cibuli pridáme na štvrtinky nakrájané cherry paradajky a na kocky nakrájanú kapiu.
- Uvarenú brokolicu s mrkvou scedíme a vodu si odložíme zvlášť, budeme ju potrebovať neskôr. Mrkvu vyberieme a nakrájame na kocky a pridáme k už pripravenej zelenine z bodu 2.
- Uvarenú brokolicu zľahka ručným mixérom pomixujeme a postupne pridávame vodu, v ktorej sa varila, hladkú múku a tiež jedno vajce tak, aby vznikla vláčna, nie tuhá hmota na korpus.
- Základ nášho brokolicového korpusu preložíme do vymastenej a múkou poprášenej zapekacej nádoby a navrch pridáme nakrájanú zeleninu, ktorú sme si pripravili v bode 2. Ochutíme soľou, korením, majoránom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov Celzia a necháme piecť 15 minút.
- Pripravíme si do misky kyslú smotanu a zmiešame ju s vajcom a vodou, v ktorej sme varili brokolicu a mrkvu (cca 100 ml) . Po 15 minútach pečenia smotanovú zmes vylejeme na predpečený slaný koláč, navrch nahrubo nastrúhame tvrdý syr a necháme ešte desať minút zapiecť na 180 stupňoch Celzia.
- Môžeme konzumovať.