Zeleninové rezne (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Prišiel čas, ked pred blížiacou sa jarou chýbajú vitamíny, preto som pripravila tieto zeleninové rezne. Je to ľahké, chutné, ale aj diétne jedlo, vhodné aj v pôstnom čase pred Veľkou nocou. Dá sa pripraviť rovnako dobre z čerstvej zeleniny, ale aj zo zeleniny varenej v polievke. Výhodne sa môže kombinovať rôzna zelenina a rôzne okoreniť, čo umožňuje rozličnú chuťovú variabilitu.

4
porcie
80 minút
príprava
4+4 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Očistený zeller som pokrájala na plátky a tie na kocky.
  2. Petržlen som tiež pokrájala na plátky a potom na kocky.
  3. Tak isto som pokrájala kaleráb a...
  4. ...mrkvu.
  5. Pokrájanú zeleninu som dávala postupne do vody.
  6. Cibuľu som pokrájala tiež na kocky.
  7. Posekala som zellerovú a petržlenovú vňať. Mám doma vlastnú zmrazenú, kto chce použije čerstvú.
  8. Na 2 PL som orestovala cibuľu do sklovita.
  9. K orestovanej cibuli som pridala scedenú koreňovú zeleninu okrem zeleného hrášku. Ten som len dala rozmrznúť do studenej vody, hrášok zmäkne dostatočne pri smažení rezňov. Po chvíli restovania - cca 3 minúty -, som zeleninku podliala trochou vody a celé som dusila dalšie 3 minúty. Zeleninka má zostať trocha "na skus", nesmie sa rozpadať. Nechala som ju úplne vychladnúť.
  10. K vychladnutej zelenine som pridala vo vode namočenú a dobre vytlačenú žemľu, nesmie byť rozmočená - stačí ju namočiť maximálne na 15 minút. Pridala som scedený zelený hrášok a posekané zelené vňate.
  11. Pridala som soľ, vegetu, mleté čierne korenie, prášok do pečiva,...
  12. ...vajcia,... /to druhé vajce nemám v zábere, ale je tam/
  13. múku, strúhanku, celé som spolu premiešala a nechala som 1 hodinu postáť, aby sa prepojili chute a nabobtnala strúhanka. Prášok do pečiva spraví rezne kyprejšími a ľahšími.
  14. Do 4 PL rozpáleného oleja som vkladala pomocou polievkovej lyžice kôpky zeleninovej masy, ktoré som roztlačila do tvaru menších rezňov az oboch strán som smažila do peknej červenohnedej farby - cca 4+4 minúty.
  15. Podávala som s varenými zemiakmi, ktoré som omastila výpekom zo zeleniny, ale viem si k týmto zeleninovým rezňom veľmi dobre predstaviť aj zemiakovú kašu.