Zeleninové placky do burgerov

Autor receptu: jenni

Brokolicové placky sú top. Brokolicu však môžete vymeniť aj za inú zeleninu a pripravovať placky v rôznych variačkách. Takto môžete ľahko obalamutiť deti, ktorým zelenina veľmi nevonia, pretože v plackách ju necítiť a dostanete do nich aspoň trochu niečoho zdravého :D Pre tých, čo recept neoslovil, najprv treba ochutnať! Uvidíte, že zachutí. www.dontbefakebakesomecake.sk

12 ks
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Večer pred prípravou burgerov si namočíme pol hrnčeka suchého cíceru do vody. Na druhý deň ráno vodu zlejeme, nalejeme novú a varíme cca 30-40 min. Ochutnajte, či je cícer mäkký. Spolu s cícerom si v druhom hrnci dáme variť brokolicu nakrájanú na ružičky, varíme do mäkka.
  2. Medzičasom si ošúpeme a nakrájame cibuľu na malé kocky. Cesnak si ošúpeme. Na rozpálenú panvicu dáme olej, pridáme cibuľu a prelisovaný cesnak a opekáme do zlata, dávame pozor, aby cesnak neprihorel, potom by zhorkol.
  3. K cibuli a cesnaku pridáme všetky koreniny, množstvo nechám na vás, pridávajte podľa vašej chuti. Cibuľu s cesnakom odstavíme a necháme vychladnúť.
  4. Uvarený cícer si zlejeme, dáme do mixéra a zmixujeme na jemnejšiu hmotu. Presypeme ho do misky. Brokolicu tiež pomixujeme na jemnejšie a pridáme k cíceru.
  5. K cíceru a brokolici ďalej pridáme lahôdkové droždie, podľa chuti soľ a čierne mleté korenie a vychladnutú opečenú cibuľku s cesnakom. Nakoniec už len pridáme sezam a ľan. Všetko dôkladne premiešame, aby sa suroviny prepojili.
  6. Nakoniec pridáme už len vodu podľa potreby, ja pridávam od oka, proste koľko popije hmota. Pridávajte tak, aby sa hmota spojila, ale nerozpadávala. Pokiaľ budete mať hmotu veľmi riedku a netvarovateľnú, pridajte dostatočné množstvo strúhanky. Z hmoty formujeme placky, ktoré obaľujeme v strúhanke a kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Placky dáme piecť na 20 min. do predhriatej rúry a približne po 10 minútach ich otočíme na opačnú strany. Pracujte s nimi opatrne, pri neopatrnej manipulácii by sa vám mohli rozpadať. Placky síce nie sú celkom sypké a držia si tvar, no pracujte aj tak opatrne. Upečené placky nechajte vychladnúť a preložte z plechu. Môžete ich pár dní (cca 3-4) uchovávať v chladničke. Z uvedenej dávky mi vyjde vždy v priemere 12 placiek, záleží od veľkosti.