Zeleninová ryža na kokosovom oleji

Autor receptu: deer

Dnes bola chuť na ľahký a zdravý obed, keď už sa pomaly blížia tie chladné zimné dni, treba sa ešte trošku zásobiť vitamínmi navyše. Toto jedlo je chutné, dodá energiu a nezaťaží organizmus zdĺhavým trávením, obsahuje aj kari korenie ktoré je istým štartérom metabolizmu vďaka jeho hlavnej zložke - kurkume.

3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si dáme klasicky variť ryžu, každý má svoj osvedčený postup, ja som tento krát ryžu nepražila na oleji, len som ju zaliala dvoma hrnčekami vody a po tom ako zovrela, som ju odstavila zo šporáka a zabalila do periny kde bez problémov dôjde do požadovaného stavu.
  2. Kým sa ryža "varí" v perine, pripravíme si zeleninu. Všetko umyjeme, očistíme, nakrájame na nám esteticky príjemné kúsky, odporúčam však menšie, aby sa zelenina rýchlejšie podusila. Do väčšieho hrnca dáme rozpustiť kokosový olej, prihodíme tam pokrájané alebo roztlačené strúčiky cesnaku a chvíľku miešame.
  3. Prihodíme pokrájanú mrkvu, keď je polomäkká, dáme do hrnca červenú kapustu, posolíme ju, znížime plameň na minimum a 10 minút necháme zeleninu v hrnci dusiť. Potom pridáme ešte pokrájané cherry paradajky, všetky koreniny aj bazalku, zmes dôkladne vymiešame, prikryjeme a necháme odpočinúť.
  4. Teraz by už mala byť hotová aj ryža, tak ju vyberieme a jednoducho premiešame s pripravenou zeleninou. Môžeme servírovať samotné, prípadne posypané syrom alebo ako prílohu k mäsu. Dobrú chuť :)