Zapekaný plnený baklažán s pečenými zemiakmi (fotorecept)
Autor receptu: taponapo
S priateľkou sme si spravili baklažán na vlastný spôsob, bez pozretia nejakého receptu. Takže sme nevedeli, že baklažán sa necháva vyplakať a podobné vychytávky :) Aj tak nám chutilo, čo je podľa mňa hlavné.
2 porcie |
10 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Umyjeme si zemiaky so šupkou a nakrájame ich na štvrťky. Baklažán prekrojíme na polovicu a vylúpneme vnútro.
- Očistíme si mrkvu (prípadne ďalšiu zeleninu podľa chuti - my sme dali ešte jednu paradajku) a spolu so zemiakmi ju dáme na plech. Zemiaky pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme a osolíme podľa chuti a premiešame rukami, nech sa korenie dostane všade. Na plech dáme aj baklažán a zopár šampiónov.
- Teraz si urobíme zmes, ktorou naplníme baklažán a šampióny. Na panvici si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme kocky šunky a na drobno nakrájané šampióny. Pražíme asi 5 minút, pričom pred koncom celú zmes okoreníme (čierne mleté, grilovacie) a osolíme podľa potreby.
- Touto zmesou naplníme baklažán aj šampióny...
- A navrch dáme postúhaný syr. Kto nemá rád úplne spečený syr, tak ten syr môže na baklažán pridať asi po 20 minutách pečenia.
- Plech dáme do rozohriatej rúry a pečieme asi 30 minút. Baklažán a šampióny vyberieme a zemiaky necháme piecť ešte ďalších 10 minút.
- Na záver si už len všetko naložíme na tanier a vychutnáme si to.