Zapekané zemiaky s lososom a brokolicou

Autor receptu: jarco

Inšpirovaný receptom od majstra @2010 som dnes vymyslel toto. Niečo ako francúzske zemiaky s lososom. Filety grilované, pečené, parené atd... ma už omrzeli, tak sa snažím vymýšľať nové recepty z tejto relatívne dostupnej ryby. S touto verziou som bol na prvý pokus takmer stopercentne spokojný.

6
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Dal som variť vodu, obielil som zemiaky, nakrájal ich na malé kocky a zapol rúru. Hlávku brokolice som rozdelil na malé kúsky, pór nakrájal na pásiky. Kým sa zemiaky varili v osolenej vode, opražil som filety z lososa na olivovom oleji vo veľkej panvici (woku). Veľmi rýchlo, stačí pol minúty z každej strany. Zemiaky uvarené len tak dochrumkava som scedil.
  2. Opražené filety som vybral a do tej istej panvice som pridal dva najemno nakrájané sardelové rezy, nechal rozpustiť. Do toho prišla brokolica a pór. Filety som roztlačil na menšie kúsky (ide to samo, ani nôž netreba) a vrátil do panvice. Podlial bielym vínom, okorenil čerstvo namletým farebným korením a chvíľu (5 - 10 min.) pod pokrievkou dusil spolu so zeleninou.
  3. Vajíčka som rozšľahal s dvomi kelímkami kyslej smotany, osolil a ochutil sušeným stredomorskými bylinkami. Zmiešal som scedené zemiaky, zeleninu a lososa s vajíčkami so smotanou v menšom pekáči.
  4. Zapekal som 45 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov.
  5. Podával som s kyslou uhorkou. Kombinácia losos + uhorka vyzerá to čudne, ale fakt sa k tomu hodí. Tak ako k francúzskym zemiakom :-)