Zapekané slané palacinky (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Rozhodli sme si spraviť bezmäsitú nedeľu, niečo také, čo si môžeme zajtra vziať so sebou do práce a zjesť eventuálne aj na studeno. V piatok som dostala kúpiť nádherné šampiňóny a mladý čerstvý špenát (jupíí, jar sa blíži), tak o náplni bolo rozhodnuté.
Postup
- Urobíme si palacinky, do ktorých miesto cukru sáme len soľ. Každý z nás má svoj recept na palacinky, takže to nechám na vás. Necháme ich vychladnúť.
- Očistíme zemiaky, nakrájame na malé kocočky a dáme variť do vriacej vody s bobkovým listom.
- Keď sú polomäkké, pridáme špenátové listy a uvaríme domäkka.
- Scedíme vodu, na panvicu dáme trošku olivového oleja, nakrájanú cibuľu a šampiňóny a osmažíme.
- Pridáme zemiakovo-špenátovú zmes a opražíme dozlata.
- Odstavíme z ohňa a pridáme strúhaný syr. Ja som použila light pizza syr, ale môže byť hocijaký strúhaný syr.
- Natreme zmes na palacinky.
- Stočíme, odrežeme okraje a palacinku prerežeme na polovicu.
- Máme 10 menšich plnených válčekov.
- Dáme ich do zapekacej misy.
- V menšej rajničke si roztopíme maslo so šalviovými lístkami. Pridáme hladkú múku, speníme, zalejeme mliekom a stále miešame. Keď omáčka začne hustnúť, pridáme strúhaný syr a podľa potreby osolíme a okoreníme.
- Omáčku navrstvíme na palacinky a dáme do rozohriatej rúry zapiecť.
- Pečieme pri 180st.C cca 10-12 minút -kým nie je povrch do chrumkava upečený. Povrch môžeme ešte posypať strúhaným syrom.
- Servírujeme teplé ale aj studené.