Zapekané bataty

Zapekané bataty s mletým hovädzím mäsom

Autor receptu: redakcia

Nemusíte sa obávať, že z batatov bude toto jedlo sladkasté. Mäso, špenát a chrumkavá syrová vrstva ich doplnia tak výborne, že výsledná chuť bude výnimočná.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Bataty ošúpeme a nakrájame na plátky. Zmiešame ich s pretlačeným cesna­kom, lístkami tymianu, asi polovicou syra, škrobom a smotanou. Osolíme a okore­níme čerstvo zomletým čiernym korením.
  2. Na masle opražíme časť nakrájanej ci­bule. Potom vysypeme listy špenátu, ne­cháme ich zvädnúť a vyžmýkame z nich vodu.
  3. Panvicu po špenáte vytrieme papiero­vým obrúskom. Zahrejeme v nej olej, vyle­jeme zvyšný olej, pridáme zvyšnú nakrá­janú cibuľu a restujeme ju. Potom k cibuli rozdrobíme mleté mäso. Osolíme, okore­níme a za stáleho miešania restujeme, kým sa z mäsa nevyparí všetka tekutina.
  4. Zapekaciu misu vymastíme. Na dno ulo­žíme polovicu batatov, na ne rozložíme mäso, posypeme trochou strúhaného syra, pridáme dusený špenát a naň poukladáme zvyšné plátky zemiakov. Pečieme 45 mi­nút v rúre vyhriatej na 200 °C, potom zmiešame strúhanku so zvyšným syrom a 15 minút pred koncom pečenia nasy­peme na povrch.