Zapekaná šošovica

Zapekaná šošovica so zeleninou

Autor receptu: redakcia

Lahodná vegetariánska zmes zapečená pod zemiakovým pyré je inšpirovaná anglickou klasikou shepherd ́s pie.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Šošovicu prepláchneme a uvaríme vo väčšom množstve vody do polomäkka. Potom ju scedíme. Ošúpané zemiaky nakrájame na malé kúsky a uvaríme ich v osolenej vode domäkka. Karfiol rozoberieme na malé ružičky. V hrnci ho zalejeme smotanou, osolíme a minútu povaríme.
  2. Uvarené zemiaky scedíme a roztlačíme. Potom k nim scedíme smotanu z karfiolu. Vyšľaháme pyré a uchováme ho v teple.
  3. Ošúpanú cibuľu, cesnak a mrkvu nakrájame nadrobno. Očistené stopky zeleru nakrájame na malé kúsky. Na veľkej panvici s kovovou rukoväťou zohrejeme olej a zeleninu na ňom restujeme domäkka.
  4. Pridáme paradajkovú pastu, po chvíli vmiešame karfiol a šošovicu. Osolíme, okoreníme a zakryjeme vrstvou zemiakového pyré. Posypeme strúhaným parmezánom a zapečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút.