Zapekaná ryža s hubami a mäsom (fotorecept)

Autor receptu: alena45

Pôvodne malo byť samostatne servírované, ale návšteva meškala vyše hodiny a tak som musela improvizovať, aby som nemusela ohrievať všetko zvlášť. Nakoniec z toho vyšlo výborné jedlo.

4-6
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Postup

  1. Na oleji krátko osmahneme premytú ryžu, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, osolíme a do stredu učupíme jednu ošúpanú cibuľu. Keď začne voda vrieť, prikryjeme pokrievkou a dusíme na malom ohni 16 minút. Alebo si urobíme ryžu iným overeným spôsobom.
  2. V inej panvici na oleji opražíme do sklovita druhú nadrobno nakrájanú cibuľu. Na cibuľu dáme rozmrazené huby, osolíme, okoreníme, podlejeme cca 1 dcl vody, prikryjeme a dusíme približne 15 minút. Občas premiešame. Použila som zmrazené suchohríby, ale môžu sa použiť aj čerstvé žampiňony. Moje huby už pred zmrazením prešli varom.
  3. Vykostené kuracie stehná očistíme od zvyškov chrupaviek, prípadne zbytočného tuku. Mne z toho "čistenia" vyjdú potom menšie kúsky. Mäso jemne naklepeme, osolíme a okoreníme. Na troche oleja ho opražíme z oboch strán cca po 3 minútach. Keďže to rado prská, pomôžeme si pokrievkou.
  4. Pekáč potrieme olejom, rozotrieme hotovú ryžu, na ňu navrstvíme udusené huby a nakoniec kúsky opečeného mäsa. Hotové jedlo dáme do rúry prehriať asi na 10 minút pri 150 stupňoch.
  5. Toto jedlo je výborné aj bez mäsa, teda len ryža s hubami. Hotové jedlo som ozdobila zeleninou z vrstvenej sterilizovanej zeleniny v sladkokyslom náleve.