Zapekaná ryža s hubami a mäsom (fotorecept)
Autor receptu: alena45
Pôvodne malo byť samostatne servírované, ale návšteva meškala vyše hodiny a tak som musela improvizovať, aby som nemusela ohrievať všetko zvlášť. Nakoniec z toho vyšlo výborné jedlo.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
30 minút na 150 °C |
Postup
- Na oleji krátko osmahneme premytú ryžu, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, osolíme a do stredu učupíme jednu ošúpanú cibuľu. Keď začne voda vrieť, prikryjeme pokrievkou a dusíme na malom ohni 16 minút.
Alebo si urobíme ryžu iným overeným spôsobom.
- V inej panvici na oleji opražíme do sklovita druhú nadrobno nakrájanú cibuľu. Na cibuľu dáme rozmrazené huby, osolíme, okoreníme, podlejeme cca 1 dcl vody, prikryjeme a dusíme približne 15 minút. Občas premiešame. Použila som zmrazené suchohríby, ale môžu sa použiť aj čerstvé žampiňony.
Moje huby už pred zmrazením prešli varom.
- Vykostené kuracie stehná očistíme od zvyškov chrupaviek, prípadne zbytočného tuku. Mne z toho "čistenia" vyjdú potom menšie kúsky. Mäso jemne naklepeme, osolíme a okoreníme. Na troche oleja ho opražíme z oboch strán cca po 3 minútach. Keďže to rado prská, pomôžeme si pokrievkou.
- Pekáč potrieme olejom, rozotrieme hotovú ryžu, na ňu navrstvíme udusené huby a nakoniec kúsky opečeného mäsa. Hotové jedlo dáme do rúry prehriať asi na 10 minút pri 150 stupňoch.
- Toto jedlo je výborné aj bez mäsa, teda len ryža s hubami.
Hotové jedlo som ozdobila zeleninou z vrstvenej sterilizovanej zeleniny v sladkokyslom náleve.