Zapekaná cuketa
Zapekaná cuketa s mäsom a mrkvou (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Jednoduché letné jedlo v kombinácii s mletým mäsom a mrkvou.
4 porcie |
10 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravila som si suroviny. Cukinu som nakrájala na celkom tenké kolieska. Cibuľu a údenú slaninu som nakrájala na kocky. Mäso som pomlela a ryžu som umyla.
- Slaninu som dala opiecť, pridala som cibuľu a cesnak a spolu opiekla.
- Pridala som pomleté mäso a opekala som ho, kým nezbelelo, potom som ho osolila, okorenila a podliala polovicou smotany na varenie a spolu som podusila, kým sa celkom smotana nevstrebala.
- Pridala som k mäsu mletú červenú papriku a dobre premiešala.
- Ešte do teplého mäsa som pridala ryžu a premiešala.
- Zapekaciu formu som natrela celú masťou aj po bokoch a posypala strúhankou. Zbytok som vysypala, nechala som na dne, veď cukina to vsaje do seba počas pečenia.
- Uložila som nakrájanú cukinu tak, že som ňou vyložila aj boky.
- Položila som prvú tretinu mäsovej zmesi.
- Na mäsovú zmes som uložila nastrúhanú mrkvu.
- Na mrkvu som navrstvila druhú tretinu mäsovej zmesi a na tú som som uložila nakrájanú údenú klobásu.
- Na klobásu som dala tretiu tretinu mäsovej zmesi.
- Na vrch som uložila kolieska cukiny.
- V mise som rozmiešala vajcia a pridala som soľ.
- Vajíčkami som všetko zaliala. Na vrch som rozložila polovicu strúhaného syra. Rúru som nechala vyhriať na 200 °C a piekla som ju 10 minút. Potom som znížila teplotu na 180 °C a ešte som ju zapekala 30 minút.
- Zapečenú cukinu som ihneď posypala druhou polovicou strúhaného syra. Takto vyzerá aj pekne, lebo syr sa neroztečie, je vidieť vlásky strúhancov.
- Hotové jedlo som podávala so sezónnou zeleninou.Teraz je vrchol sezóny, je dostatok paradajok, papriky, uhorky, mám rada k nej aj čerstvý kapustový šalát.
Prajem vám dobrú chuť.