Zapečený baklažán (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Jeden baklažán som vysmažila v syrovej strúhanke. Druhý som zapiekla.

50 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na toto jedlo som použila väčší baklažán. Ošúpala som ho, nakrájala na kolieska. Tie som osolila, nechala vypotiť asi 30 minút. Zatiaľ som si pripravila zapekaciu misku. Tú som natrela olivovým olejom, vysypala strúhankou.
  2. Zo záhrady som si priniesla cesnakovú trávu, pažítku, petržlenovú vňať a cibuľové cíbiky.
  3. Na spodok misky som dala na tenké plátky nakrájané zemiaky. Trochu som ich osolila. Na to som uložila na plátky nakrájané čerstvé šampiňóny, oravskú slaninu nakrájanú na prúžky. Jemne som zeleninu pokropila olivovým olejom. Pridala som strúhaný syr.
  4. Nasledovali paradajky na kolieska, bylinky, na tenké plátky cibuľa.
  5. Baklažán som osušila, na kvapke olivového oleja som ho opiekla z oboch strán.
  6. Do misky som dala kyslú smotanu, 3 vajíčka, pridala som polovicu strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie. Do smotany som prelisovala 2 strúčiky cesnaku.
  7. Na každú vrstvu som dala aj strúhaný syr.
  8. Do misy som uložila aj opečený baklažán. Znovu som dala kolieska paradajok.
  9. Zeleninu som zaliala smotanou.
  10. Na vrch som dala zvyšok byliniek. Misu som zakryla alobalom. Piekla som zakryté 30 minút na 180 °C. Jedlo sa dá jesť teplé, aj studené.
  11. A ešte raz vistéria z diaľky, aby bolo vidieť jej nádherné kvety.
  12. Už začína kvitnúť aj rhodedendrón.