Zapečené zemiakové placky

Autor receptu: elixir

Na okrajoch chrumkavé, vnútri mäkkšie.

10 minút
príprava
35 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky a mrkvu ošúpeme a nastrúhame na stredne hrubo. Pridáme soľ, čierne korenie a majorán, premiešame.
  2. Na panvici si rozhorúčime lyžicu oleja, pridáme do nej polovicu nastrúhanej zeleniny, rozotrieme do placky a z oboch strán opečieme do zlatohneda (na obracanie som použila tanier). To isté zopakujeme aj s druhou polovicou.
  3. Medzitým rozmiešame vajce s créme fraiche, pridáme do zmesi soľ, čierne korenie a majorán. Paradajky a cibuľku umyjeme a očistíme. Vňať z cibuľky odložíme bokom a bielu časť pokrájame na kolieska. Polovičné množstvo paradajok takisto pokrájame na kolieska.
  4. Upečené placky položíme na papier na pečenie, potrieme zmesou vajíčka a créme fraiche, obložíme kolieskami cibule a paradajok. Dáme piecť na 15 minút.
  5. Zatiaľ opláchneme rukolu, cibuľovú vňať nakrájame na kolieska. Keď sa placky dopečú, vyberieme ich a posypeme vňaťou. Podávame s rukolou, zvyšnými paradajkami a bielym jogurtom.
  6. Tip: Namiesto créme fraiche a vajíčka sa dá použiť napr. aj mozarella.