Bešamelová omáčka

Základná bešamelová omáčka (videorecept)

Autor receptu: sons

Naučte sa s nami pripraviť základnú bešamelovú omáčku, ktorú využijete do množstva skvelých receptov.* Je to super jednoduchá najzákladnejšia omáčka, s ktorou sa v kuchyni dajú pripravovať famózne jedlá ako sú lasagane alebo zapekaný karfiol. Má aj ďalšie všestranné využitie v rôznych obľúbených omáčkach ako je kôprová či chrenová, ktoré by boli bez bešamelu stratené.

4
porcie
2 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V rajnici rozpustíme maslo, pridáme múku a na miernom ohni pražíme približne 2 minúty, tak aby zápražka ostala svetlá.
  2. Zalejeme mliekom a smotanou na varenie. Na miernom ohni miešame metličkou približne 5-8 minút, aby omáčka nemala hrudky a múka sa prevarila.
  3. Nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a postrúhaným muškátovým orieškom.
  4. Niekoľko drobných rád: S maslom a múkou môžete opiecť aj jeden bobkový list a potom rovnako zaliať mliekom alebo mliekom a smotanou.
  5. Ak v omáčke ostali malé hrudky nerozpustenej zápražky, rozmixujte ju alebo prepasírujte cez sitko.
  6. Ak je bešamel príliš hustý, rozrieďte ho mliekom, prípadne zeleninovým vývarom.
  7. V sklenenom uzavretom pohári vydrží bešamel v chladničke niekoľko dní.
  8. Bešamel možno dochutiť nastrúhaným syrom, chrenom, horčicou, lekvárom, bylinkami a vytvoriť tak veľmi rôzne omáčky vhodné k mäsu či zelenine ale samozrejme aj na lasagne a iné druhy cestovín. Základná biela omáčka je stvorená aj na rôzne druhy nákypov so zemiakmi alebo so zeleninou.
  9. Keď už viete pripraviť bešamelovú omáčku, urobte si tento skvelý zapekaný karfiol.