Základná bešamelová omáčka (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Včera som potrebovala spraviť základnú bešamelovú omáčku k inému receptu. Postupovala som podľa kuchárskej knihy Francúzska kuchyňa od Jany Martinicovej. Táto omáčka je základom, ktorý sa používa do lasagni, cannelloni, gréckej musaky a mnohých iných jedál. Tvorí základ dalších omáčok ako napr. Mornay, Nantua, Normandia, Aurore...a iných, podľa toho, aké dalšie korenie a prísady do nej použijeme. Základné ochutenie bešamelovej omáčky je soľ, muškátový oriešok a mleté čierne korenie.
1 dávka porcia |
5 minút príprava |
22 minút tepelná úprava |
Postup
- Maslo v hrnci rozpúšťame na najnižšom plameni, aby sa nespálilo.
- Do rozpusteného a rozohriateho masla pridáme múku.
- Stále miešame, cca 2 - 3 minúty, až vznikne svetlá zásmažka...,
- Za stáleho miešania postupne prilievame studené mlieko a povaríme 20 minút.
- Hotovú základnú omáčku osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a strúhaným muškátovým orieškom.
Táto základná omáčka je pripravená k dalšiemu použitiu.
Omáčka Aurore - do tohoto základu sa pridá v predpísanom množstve paradajkový pretlak. Korenenie ostáva rovnaké.
Omáčka Nantua - do základu sa pridá smotana a račie masielko, postup pridávania má svoju špeciálnu technologickú úpravu.
Omáčka Normandia - sa výraznejšie korení a ked je hotová, pridá sa hustá čerstvá smotana.
Omáčka Mornay - do základu sa pridá predpísané množstvo strúhaného tvrdého syra a hubového výťažku.