Zemiakové pirohy
Vyprážané zemiakové pirohy plnené syrom s guacamole
Autor receptu: redakcia
Postup- Zemiaky uvaríme v šupke
a necháme ich vychladiť. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno
nastrúhame. Do misky dáme múku,
nastrúhané zemiaky, vlažnú
vodu, vajce, mletý muškátový
oriešok a štipku soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme
chvíľku oddýchnuť.
- Medzitým, čo cesto oddychuje, pripravíme plnku. Syry
nastrúhame do misy a pridáme nasekané jalapeno papričky.
Rukou plnku trošku postláčame, aby sa všetko spojilo.
- Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie vaľkalo. Pri
vaľkaní podsýpame múkou. Z rozvaľkaného cesta povykrajujeme kolieska pomocou vykrajovátka alebo pohára. Zvyšky cesta odložíme, nakoniec ich spolu premiesime, vyvaľkáme
a tiež povykrajujeme. Z plnky
urobíme guľky a na každé
koliesko dáme jednu. Naplnené kolieska preložíme a uzavrieme formičkou na pirohy alebo spojíme okraje vidličkou. Takto pripravené pirohy
vychladíme alebo dáme jemne
zmraziť.
- Pirohy pred podávaníme opatrne nahádžeme do
rozpáleného oleja a vyprážame
dozlatista. Podávame spolu
s guacamole.
- Guacamole: Cibuľu nasekáme najemno a pridáme
pretlačený cesnak a popučené
avokádo. Z paradajok vyrežeme stredy s jadierkami
a dužinu nakrájame na kocky.
Zmiešame všetko spolu, pridáme nasekanú koriandrovú vňať a olivový olej. Dochutíme soľou,
korením a čili podľa chuti.
|