Zemiakové pirohy

Vyprážané zemiakové pirohy plnené syrom s guacamole

Autor receptu: redakcia

4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladiť. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame. Do misky dáme múku, nastrúhané zemiaky, vlažnú vodu, vajce, mletý muškátový oriešok a štipku soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť.
  2. Medzitým, čo cesto oddychuje, pripravíme plnku. Syry nastrúhame do misy a pridáme nasekané jalapeno papričky. Rukou plnku trošku postláčame, aby sa všetko spojilo.
  3. Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie vaľkalo. Pri vaľkaní podsýpame múkou. Z rozvaľkaného cesta povykrajujeme kolieska pomocou vykrajovátka alebo pohára. Zvyšky cesta odložíme, nakoniec ich spolu premiesime, vyvaľkáme a tiež povykrajujeme. Z plnky urobíme guľky a na každé koliesko dáme jednu. Naplnené kolieska preložíme a uzavrieme formičkou na pirohy alebo spojíme okraje vidličkou. Takto pripravené pirohy vychladíme alebo dáme jemne zmraziť.
  4. Pirohy pred podávaníme opatrne nahádžeme do rozpáleného oleja a vyprážame dozlatista. Podávame spolu s guacamole.
  5. Guacamole: Cibuľu nasekáme najemno a pridáme pretlačený cesnak a popučené avokádo. Z paradajok vyrežeme stredy s jadierkami a dužinu nakrájame na kocky. Zmiešame všetko spolu, pridáme nasekanú koriandrovú vňať a olivový olej. Dochutíme soľou, korením a čili podľa chuti.