Bryndzové pirohy
Vyprážané bryndzové pirohy s bylinkovým créme fraiche
Autor receptu: redakcia
Postup- Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a potom ošúpeme.
- Cesto: Do misky dáme múku, 100 g najemno nastrúhaných zemiakov, vlažnú vodu, vajce, štipku mletého muškátového orieška a soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme
chvíľku oddýchnuť.
- Plnka: Zvyšok postrúhaných zemiakov vymiešame s bryndzou.
- Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie
vaľkalo. Pri vaľkaní podsýpame múkou.
Rozvaľkané cesto povykrajujeme kolieskom alebo pohárom. Zvyšky cesta odložíme, spolu premiesime, vyvaľkáme
a tiež povykrajujeme.
- Z plnky urobíme guľky a na každé
koliesko cesta dáme jednu. Cesto uzavrieme
formičkou na pirohy alebo len
spojíme okraje vidličkou. Takto pripravené pirohy vychladíme alebo dáme jemne zmraziť.
- Slaninu nakrájame na tenučké prúžky a na panvici pomaličky restujeme – takto si pripravíme slaninovú slamu. Do créme fraiche primiešame nasekané bylinky, citrónovú kôru, mleté čierne korenie a soľ.
- Pirohy opatrne nakladieme do
rozpáleného oleja a vyprážame
dozlatista. Servírujeme posypané
slaninovou slamou, ochuteným créme fraiche
a bylinkovým olejom.
|