Bryndzové pirohy

Vyprážané bryndzové pirohy s bylinkovým créme fraiche

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a potom ošúpeme.
  2. Cesto: Do misky dáme múku, 100 g najemno nastrúhaných zemiakov, vlažnú vodu, vajce, štipku mletého muškátového orieška a soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť.
  3. Plnka: Zvyšok postrúhaných zemiakov vymiešame s bryndzou.
  4. Cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa ľahšie vaľkalo. Pri vaľkaní podsýpame múkou. Rozvaľkané cesto povykrajujeme kolieskom alebo pohárom. Zvyšky cesta odložíme, spolu premiesime, vyvaľkáme a tiež povykrajujeme.
  5. Z plnky urobíme guľky a na každé koliesko cesta dáme jednu. Cesto uzavrieme formičkou na pirohy alebo len spojíme okraje vidličkou. Takto pripravené pirohy vychladíme alebo dáme jemne zmraziť.
  6. Slaninu nakrájame na tenučké prúžky a na panvici pomaličky restujeme – takto si pripravíme slaninovú slamu. Do créme fraiche primiešame nasekané bylinky, citrónovú kôru, mleté čierne korenie a soľ.
  7. Pirohy opatrne nakladieme do rozpáleného oleja a vyprážame dozlatista. Servírujeme posypané slaninovou slamou, ochuteným créme fraiche a bylinkovým olejom.