Koložvárska kapusta

Výborná koložvárska kapusta s kyslou smotanou (videorecept)

Autor receptu: tartletka

Medzi poklady domácej kuchyne jednoznačne patrí aj skvelá koložvárska kapusta. My sme ju zapiekli s kyslou smotanou, nezabudli sme na klobásku a pridali aj slaninku.

6
porcií
35 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Prepláchnutú ryžu uvaríme so štipkou soli domäkka. Na dvoch lyžiciach masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme mleté čierne korenie, červenú papriku, pretlačené strúčiky cesnaku.
  2. Klobásu nakrájame na tenké kolieska a pridáme k cibuľovému základu. Nakoniec primiešame mleté mäso, za stáleho miešania restujeme asi päť minút, aby sa mäso zatiahlo. Zmes dochutíme soľou.
  3. Kyslú kapustu necháme odkvapkať, ochutnáme ju, ak je veľmi kyslá, premyjeme ju vodou a opäť necháme odkvapkať. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme na 1 PL masti, pridáme kyslú kapustu, dusíme asi 7 minút.
  4. Pekáč vymastíme zvyšnou masťou. Na dno rozložíme asi tretinu kyslej kapusty, na ňu polovicu uvarenej ryže, nasleduje polovica mäsovej zmesi a druhá tretina kapusty. Celý povrch potrieme polovicou rozmiešanej smotany. Navrstvíme zvyšnú ryžu, druhú polovicu mäsovej zmesi a poslednú vrstvu kapusty. Povrch uhladíme a potrieme zvyšnou smotanou.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút.