Voňavé šťavnaté rezne na dubákoch (fotorecept)

Autor receptu: eviana

...možno trochu viac práce pri ich príprave, ale konečný výsledok za to stojí... šťavnaté, krehké rezne s chuťou a vôňou dubákov... veľká lahôdka :)

8-10
porcií
15 minút
príprava
75 minút
na 200 °C

Postup

  1. Mäsko si umyjeme, osušíme, nakrájame, odblaníme, vyklepeme... Napriek tomu, že som robila aj hovädzie spolu s kuracími - v podstate každé má spôsob i čas prípravy za iných okolností iné, ale týmto spôsobom sa netreba báť, že bude kuracie vysušené, či hovädzie neprežúvateľné - oba druhy mäska sú mäkkučké a šťavnaté...
  2. ...pripravíme si dôležité ochucovadlá a dovoniavadlá :) Cibulu nakrájame na mesiačiky, cesnak na hrubšie plátky, pripravíme si farebné korenie, soľ a rozmarín
  3. ...mäsko obkladáme spôsobom uvedeným na fotografii... jednoducho z každého trošku rozložíme po celej ploche mäsa, jemne osolíme - tu vzorový kus kuracieho :)
  4. ...vzorový kus hovädzieho (ja som použila sviečkovú - robili sme tatarák a kúpiť sa dalo len celé kilo a aj keď tatarák milujeme, z kila by sme ho nezvládli zjesť) - ideálne na rezne je stehno - orech, či šál.
  5. ...naukladala som mäsko vedľa seba na tanier, pekne "plece pri pleci"
  6. ...poriadne zabalíme do potravinovej fólie a minimálne na 12, ideálne na 24 hodín dáme do chladničky - aby mäsko krásne natiahlo všetky chute a vône ovoniavadiel a dochucovadiel :)
  7. ...na maslom alebo bravčovou masťou vymastený plech naukladáme na plátky (resp. geometrické útvary dľa vlastného výberu) nakrájané dubáky (prípadne iný druh dostupných jedlých húb)
  8. Do jednej misy si pripravíme suché suroviny - strúhanku, múku, papriku a čierne mleté korenie
  9. Do druhej misy si pripravíme "mokré suroviny" - smotanu a vajíčka
  10. ...mäsko najprv obalíme v suchej zmesi
  11. ...potom vykúpeme vo vajíčkovej zmesi
  12. ...sprudka krátko - cca 30 sekúnd z každej strany - osmažíme na bravčovej masti (alebo oleji), aby sa vytvorila kôrka
  13. ...naukladáme na nakrájané dubáky - vpravo kuracie, vľavo hovädzie
  14. ...zalejeme slepačím (resp. kuracím či zeleninovým) vývarom (nie bujónom)
  15. ...dôkaz, že to bol vývar - kuk do hrnca :)
  16. ...na mäso naukladáme plátky masla, zakryjeme alobalom a môžeme dať piecť - cca hodinu zakryté a potom odokryté ešte cca 15 minút... Ak sa Vám zdá málo šťavy, pokojne podlejte vodou... tá šťava je spolu s mäskom výborná, treba aby jej tam bolo dosť.
  17. ...u nás bola ako príloha ryža, ale výborné sú aj opekané zemiaky, či zemiakové pyré. Naozaj skvelá papanica... len keby pre nás z roviny nebol taký problém zohnať hríbiky :) Prajem dobrú chuť :)