Vločkový koláč s ovocím

Autor receptu: mirkajan

Dnes odskúšaný recept podľa časopisu Apetit a musím povedať, že mal veľký úspech- aby zostal nejaký kúsok aj pre návštevu, musela som ho brániť vlastným telom, inak by ho manžel zjedol celý...

30 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Postup

  1. V mise zmiešame vločky, múku, cukor, sódu bikarbónu, soľ, mletú škoricu. Pridáme rozmixovaný banán a rozpustené vychladnuté maslo. Dobre premiešame a necháme 15 minút odpočívať.
  2. Medzitým si pripravíme náplň: všetky suroviny dáme do panvice a pár minút varíme do zhustnutia (cca 5 min.) Necháme mierne vychladnúť. V pôvodnom recepte bola náplň pripravená z 500 g černíc, ktoré sme však nezohnali, preto sme improvizovali s jahodami a čučoriedkami, použiteľné je asi akékoľvek bobuľové ovocie, večer sme piekli daľšiu várku, keďže jahôd sme mali už len 200 g, doplnila som ich na kocky pokrájanými jablkami. Fantázii sa medze nekladú.
  3. Formu o veľkosti 28x22 cm (alebo tortovú formu) vystelieme papierom na pečenie a naň rukami rovnomerne utlačíme 2/3 cesta. Dáme piecť na 20 min. pri teplote 170°C. Potom cesto vyberieme, navrstvíme naň mierne vychladnutú ovocnú plnku a prikryjeme zvyšnou 1/3 cesta. Toto bol najväčší kameň úrazu, na mäkkej plnke mi už cesto nešlo dobre utľapkať, tak som to vyriešila tak, že na navlhčený papier na pečenie som rovnomerne vlhkými rukami utľapkala zvyšok cesta na rozmer plechu, potom som ho preklopila na náplň vo forme a papier som pomaly odstránila. Ak na to má niekto nejakú inú fintu, rada sa nechám poučiť.
  4. Znovu dáme piecť do rúry na 25 minút pri 170-180°C. Po upečení necháme vychladnúť, s papierom na pečenie vyberieme z formy a pokrájame na štvorce. Dobrú chuť!