Vianočná kapustnica, na ktorej si pochutnáte ešte aj v septembri

Autor receptu: martamm

Viem, že je tu dosť receptov na vianočnú kapustnicu, ale napriek tomu som sa rozhodla pridať ten náš, troška ma k tomu vyprovokoval včera aj varecháč mesiar, čím ho chcem pozdraviť :). Osobitosť tejto kapustnice spočíva v tom, že jej varíme obrovské množstvo, totiž varíme ju v 30 litrovom hrnci a časť zavárame. Vydrží až do spotrebovania posledného pohára, niekedy v septembri ďalšieho roka.

30 litrov
porcií
90 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vždy kvasíme svoju kapustu, ale tento rok, nevieme prečo sa nám pokazila, preto som kúpila kapustičku obchodnú. Vybrala som ju a pokrájala, manžel nemá rád tie veľké kapustové slíže. Dala som do už spomínaného veľkého hrnca.
  2. použili sme vynikajúce domáce klobásky, časť z nich bola z diviaka. nakrájala som ich na kolieska a dala do veľkej hlbokej panvice vyškvariť z nich masť, tú naozaj nemusíme jesť s kapustnicou. Keď masť z nich vytiekla, klobásky som vybrala na sitko a nechala odkvapkať. Klobásky zbavené masti som dala do hrnca s kapustou.
  3. cibuľu som nakrájala a orestovala do sklovita, potom putovala do hrnca. Ešte som zabudla napísať, že hneď na začiatku som si dala údené morčacie stehná a bravčové stehno uvariť do kuchty.
  4. Bravčové pliecko som nakrájala na kocky, opiekla na panvici, osolila, okorenila a šup s ním ku kapustičke
  5. Uvarené údené mäsko som vybrala na plech vychladnúť, potom som obrala mäsko z morčacích stehien, úžasná vôňa sa šírila po celom dome, mäsko údil vynikajúci majster z dediny Bučany, dúfam, že to môžem prezradiť. nakrájala som údené bravčové stehno a rolku a dala k ostatným surovinám. Pridala som vopred namočené sušené hríby, pretlačený cesnak, koreniny, soľ. Podliala som vodou a dala variť- to už na sporáku v pivnici.
  6. Na dovarenie kapustnice už dozeral manžel, ja som sa medzitým vybrala na zdravotnú prechádzku do prírody :). Po nejakých dvoch hodinkách bola kapustnica hotová, to už sme si nachystali poháre na zaváranie 720 ml, umyli, dali zohriať do rúry a postupne sme do nich naliali vriacu kapustnicu. Zatvorili sme a uložili vychladnúť. zatiaľ 15 fliaš, Zostatok kapustnice putoval vyhladnúť do garáže a počká na konzumáciu. Podelíme sa aj so zaťom, ktorý je priam závislý na tejto pochúťke, čomu sa ja ako svokra teším najviac.
  7. Neviem, či som Vás zaujala týmto receptom, ale jedno je super, že mám v pivnici zavarené plnohodnotné jedlo, ktoré s v prípade potreby iba ohreje a môže sa konzumovať.