Kysnuté pečivo
Veľkonočné zajačiky z kysnutého cesta
Autor receptu: redakcia
Kysnuté pečivo v tvare roztomilých zajačikov vám rozveselí každé ráno počas sviatkov.
40 (+ kysnutie) minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si základné kysnuté cesto.
- Cesto rozdelíme na šestnásť rovnako veľkých dielov.
Z každého dielu odkrojíme jeden kúsok veľkosti vlašského orecha na hlavičku
a druhý na ušká. Potom odkrojíme malý kúsok na chvostík. Zo zvyšného kúska cesta vyvaľkáme tenký prameň a stočíme ho do tvaru telíčka zajačika. Stáčame priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Z jedného malého kúska vytvarujeme hlavu
a z druhého elipsu, ktorú do dvoch tretín narežeme – ako uši. Pritlačíme k telíčku a nakoniec prilepíme malú guľôčku cesta – chvostík. Na plechu necháme kysnúť 15 minút a potom potrieme rozšľahaným vajcom. Ako oko vtlačíme do hlavičky klinček. Pečieme v rúre vyhriatej na
180 °C asi 20 minút.