V rúre zapečené, plnené hroznové listy (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

"Asma Pidesi"..hroznova pizza ;-) Je to vlastne ako Sarma,len v zjednodušenej verzii ;-D Nemusíte krútit zvlášt 99 listov ;-)) ..ale spravíte si to takýmto spôsobom na pekáč..

40-45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Nazbierame si hroznové listy,ktorým nožnicami odstrihneme stopky...
  2. Ked to máme,dáme hore varit vodu.Ked už bude vriet,dáme do nej listy,aby trocha zmäkli a lepšie sa dalo s nimi pracovat.Nedávame ich po jednom,ale chytíme cca.15 listov...
  3. ..Dáme ich do variacej sa vody...
  4. ..a 3-4x ich takto vopcháme dole a 3-4 sekundy zakaždým držíme-tlačíme o spodok..
  5. Ked nám zmenili už farbu,tak sú už dobré a môžeme ich vybrať a nechame vychladnut..
  6. Kým nám listy chladnú si pripravíme našu plnku... Najprv si udusíme 2dl ryže,každý podla seba,ako je zvyknutý..
  7. Najprv si na troche oleja udusíme a potom aj trocha opečieme na kocky nakrájanú cibulu (ja som dala 3 velke zelene zo zahrady) a pridáme k nej mleté mäso,osolíme a spolu s cibulou asi 15minut podusíme...
  8. Teraz ryžu,mäso a majoránku zmiešame,ak treba osolíme a dame podla chuti mlete korenie.Treba dať viacej soli,lebo tá zmes ešte pri pečení popije sol.Majoránku som dala 3kl,lebo tej chuť tiez popije,takže sa nebude dať velmi cítiť.Ale ked chcete,môžte dať menej..
  9. V jednej miske si zmiešame 450g jogurtu,1dl vody a 2dl polohrubej múky.Dobre rozmiešame a pridáme doňho mäsovú ryžu.Spolu dobre premiešame..
  10. Zobereme si pekač s priemerom 30cm a začneme ukladať hroznové listy...a to tak,aby vyčnievali až von nad okraj pekáča..ukladajte po dvoch listoch,po 1 liste by to bolo príliž tenko..
  11. Takto vyukladáme celý pekáč a nalejeme už pripravenú plnku..
  12. ..pekne zarovnáme vareškou..
  13. ..zahneme vytrčajúce listy dovnútra..
  14. ..a prikryjeme dalšími listami celú plnku-povrch :-) ale tentoraz nie dvojmo,ale len jednu vrstvu listu..
  15. Teraz dáme piecť na 40-45minut do rúry,ktorú sme si vopred rozohriali na 170°C
  16. ...po 30tich minutach pečenia,pekáč vyberieme z rúry a potreme celý vrch ak okraje pekáča maslom.Ide to raz-dva,lebo maslo sa na horúcom spúšta rýchlo.A potom ho dáte naspäť ešte na 10-15minut do rúry dopiecť..
  17. Po upečení,necháme dobre vychladnúť,alebo aspoň do letna :-)
  18. Letné už môžte kludne krájať :-)..môžte krájať v tvare pizze,alebo na kocky..ako sa vám lepšie páči ;-D Plnka sa dá spraviť pravdaže aj bez mäsa,napr.zeleninová :-) a to tak,že namiesto duseného mäsa primiešate dusenú zeleninu ;-) a takisto môžte namiesto hroznových,použiť aj morušové listy.Hrúbka je 2cm,ale ak chcete mať tenšie,tak dáte do väčšieho pekáča.
  19. Chuťovo je vynikajúce,podobá sa to troška jaternici(hurke)..a je dobré šťavnaté.Ten jogurt tomu dodá trochu kyslosti,ktorá tam perfektne pasuje ;-D Podáva sa všeliako,ako príloha k zemiakom,alebo sa je len takto samotné s chlebom.Niekto má rád poliate s jogurtom atd... Dobrú chuť :-)