Údený pstruh s brusnicovo–chrenovou penou

Autor receptu: redakcia

Téma vianočný stôl je pestrou a bohatou prehliadkou slovenských tradičných jedál, veď čo región, to iné štedrovečerné špeciality a chuťové zvyky. Hľadám aj nachádzam v nich inšpiráciu počas celého roka.

4
porcie
20 minút
príprava

Postup

  1. Scedené brusnice, postrúhaný chren a mascarpone vymiešame do peny a dochutíme soľou a korením.
  2. Uhorky nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme šťavou z pomaranča a citróna, osolíme, okoreníme a posypeme kôprom. Podávame s plátkom údeného pstruha.
  3. Poznámka: Môžeme kúpiť hotový plátok údeného pstruha, vtedy sa pokrm podáva studený. Môžeme však pstruha zaúdiť aj doma na sporáku v sitku tak, že do hrnca dáme piliny, navrch dáme pstruha v sitku, zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni údime 10–15 minút.