Tofu šalát

Údené tofu „v náleve“ s majonézou a cibuľou

Autor receptu: ellie17

Údené tofu naložené v aromatickom octovom náleve, následne premiešané s majonézou, cibuľou a kyslou uhorkou.

4
porcie
20 (+ marinovanie) minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nálev: Do hrnca nalejeme vodu a ocot. Pridáme cukor, soľ, celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list a horčičné semienka. Zmes privedieme do varu. Po zovretí necháme 5 minút mierne prebublávať, aby sa uvoľnili arómy korenín. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Tofu: Údené tofu vyberieme z obalu a dôkladne osušíme papierovou utierkou. Nakrájame ho na tenké pásiky (cca 0,7 cm hrubé a 4–5 cm dlhé). Pásiky tofu poukladáme do čistej sklenenej alebo plastovej nádoby. Zalejeme vychladnutým nálevom tak, aby boli celé ponorené. Nádobu uzavrieme a uložíme do chladničky na 24 hodín, aby tofu plne nasiaklo chuť.
  3. Po 24 hodinách tofu vyberieme z nálevu a jemne osušíme. Nakrájame ho na malé kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno. Kyslú uhorku nakrájame na malé kocky. V miske zmiešame tofu, majonézu, cibuľu, uhorku a mleté čierne korenie. Ochutnáme – ak treba, pridáme soľ. Necháme v chladničke odstáť minimálne 2 hodiny, aby sa chute spojili.
  4. Podávame studené s čerstvým chlebom, pečivom alebo kvalitnou bagetou.