Tofu šalát
Údené tofu „v náleve“ s majonézou a cibuľou
Autor receptu: ellie17
Údené tofu naložené v aromatickom octovom náleve, následne premiešané s majonézou, cibuľou a kyslou uhorkou.
|
4 porcie |
20 (+ marinovanie) minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Nálev:
Do hrnca nalejeme vodu a ocot.
Pridáme cukor, soľ, celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list a horčičné semienka.
Zmes privedieme do varu.
Po zovretí necháme 5 minút mierne prebublávať, aby sa uvoľnili arómy korenín.
Odstavíme a necháme úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Tofu:
Údené tofu vyberieme z obalu a dôkladne osušíme papierovou utierkou.
Nakrájame ho na tenké pásiky (cca 0,7 cm hrubé a 4–5 cm dlhé).
Pásiky tofu poukladáme do čistej sklenenej alebo plastovej nádoby.
Zalejeme vychladnutým nálevom tak, aby boli celé ponorené.
Nádobu uzavrieme a uložíme do chladničky na 24 hodín, aby tofu plne nasiaklo chuť.
- Po 24 hodinách tofu vyberieme z nálevu a jemne osušíme.
Nakrájame ho na malé kocky.
Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno.
Kyslú uhorku nakrájame na malé kocky.
V miske zmiešame tofu, majonézu, cibuľu, uhorku a mleté čierne korenie.
Ochutnáme – ak treba, pridáme soľ.
Necháme v chladničke odstáť minimálne 2 hodiny, aby sa chute spojili.
- Podávame studené s čerstvým chlebom, pečivom alebo kvalitnou bagetou.