Tuniakový sen (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Už roky som túžila vyskúšať čerstvého tuniaka. Nikdy som sa k tomu neodhodlala až teraz na staré kolená a môžem len skonštatovať, že realizácia tohto sna stála za to! Je to úžasne chutný kus mäsa.

2
porcie
20 minút
príprava
60 a 10 minút
na 200-175 °C

Postup

  1. Čerstvého tuniaka som umyla, osušila papierovou utierkou, ochutila hrubozrnnou morskou soľou, mletým čiernym korením a pokvapkala olivovým olejom. Namarinovaného som odložila na oddych do chladničky.
  2. Ako prílohu som piekla cviku a zemiaky. Poriadne som ich umyla pod tečúcou vodou, zemiaky som prekrojila na polovice a cviklu na štvrtinky.
  3. Zemiaky reznou stranou dole na hrubozrnnú soľ a cviklu som posypala po povrchu. Cviklu som ešte dochutila grilovacím korením a preliala olivovým olejom.
  4. Pekáč som prikryla alobalom a dala piecť do vyhriatej rúry najskôr na 200 °C asi 30 minút a dopekala som na 175 °C ďalších 30 minút. Hotové som zabudla odfotiť a už sme ich zjedli.
  5. Studenú omáčku na rybu som si pripravila z olivového oleja, francúzskej horčice, štipkou soli (so soľou opatrne, budem ešte pridávať rybiu omáčku a tá je slaná dosť), mletého čierneho korenia, ktoré som poriadne vymiešala. Pridala som na jemno pokrájanú jarnú cibuľku,
  6. dochutila sójovou omáčkou, rybiou omáčkou a balsamikovou omáčkou (dodáva sladkú chuť).
  7. Takto vyzerá hotový produkt (túto omáčku máme veľmi radi).
  8. Na rozhorúčenú panvicu som si dala olej z marinády,
  9. odležaného tuniaka som opiekla zo všetkých strán
  10. a nechala asi 5 minút odstáť.
  11. Podávala som s pečeným zemiakom, cviklou a zeleninovou oblohou preliate horčicovou omáčkou. Manželova porcia
  12. a moja porcia. Famózne mäsko!