Treska na vikingský spôsob
Autor receptu: deer
Zaujímam sa o škandináviu, kultúru vikingov a napadlo mi, že uvarím jedlo podobné tomu aké sa podávalo za čias Ragnara Lothbroka. Vychádzala som z historických poznatkov a použila suroviny ktoré boli v tom období a mieste dostupné ako napríklad cibuľa, koreňová zelenina, bylinky a samozrejme ryby. Toto jedlo nie je úplne identické s tým aké sa varievalo, no blíži sa k tomu a je veľmi jednoduché, zdravé a rýchle :)
2 porcie |
10 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv filety jemne opláchneme studenou vodou, rozpolíme a necháme odtiecť. Medzi tým si dáme do misky olej, tymián, bazalku, čierne mleté korenie, poriadne to vymiešame a vzniknutú zmes si necháme chvíľu odstáť.
- Potom si filety rozložíme na podložku, osolíme z oboch strán morskou soľou a taktiež z oboch strán potrieme zmesou ktorú sme si vyrobili v 1. kroku. Následne filety zľahka osmažíme na panvici, podlejeme troškou vody - naozaj len troškou - a ešte chvíľku podusíme do mäkka. Potom si ich odložíme bokom.
- Šťavu ktorá nám zostala použijeme na omáčku. Pridáme do nej nahrubo pokrájanú cibuľu, podusíme pár minút a rozmixujeme na hladkú jemnú omáčku. Teraz si už len pripravíme šalát zo zeleniny a môžeme toto severom zaváňajúce jedlo servírovať :)