Toskánska ribollita

Autor receptu: caterina

Minuly vikend som mala to stastie navstivit krasne Toskansko. Konecne som ochutnala pravu fazulovu zeleninovu polievku, ktora sa vola ribollita. Dnes som ju uvarila, aj ked nie az tak hustu ako original.

Postup

  1. Na ribollitu, tak ako u nas na kapustnicu, je vela receptov. V principe ale maju vsetky spolocne vela zeleniny a bielu fazulu. Priprava nie je zlozita.
  2. Najprv dame uvarit bielu fazulu (namocenu na noc). Vyvar z fazule nevylievajte, pouzije sa na polievku. Cast fazule (s trochou vyvaru) rozmixujeme na hladku kasu.
  3. Vsetku zeleninu si nakrajame na male kusky. Na oleji opecieme cibulku, por, mrkvu, zeler a petrzlenovu vnat. Chvilu podusime a pridame nakrajane paradajky. Okorenime (ja som dala len trosku cierneho korenia, sol a cerstvy tymian). Pridame ostatnu zeleninu a zalejeme vyvarom z fazule. Ked je zelenina polomakka, pridame zemiaky nakrajane na kocky a varime do ich zmaknutia.
  4. Ked je zelenina makka, odoberieme jej cast a rozmixujeme do hladka. Rozmixovanu zeleninu dame spat do polievky spolu s rozmixovanou fazulou, aj s fazulou v celku. Povarime este 5 minut.
  5. Servirujeme...idealne je tanier vystlat dobrym chlebom a zaliat ho polievkou. Chut je vyborna ;) Hustotu polievky si viete prisposobit mnozstvom vody.
  6. A este maly tip pre tych, ktorych by to mohlo zaujimat. V Milane sa vcera zacala velka vystava EXPO 2015, ktora sa tyka jedla. Vystavujucich krajin je viac ako 140 a kazda ma vlastny pavilon, vratane Slovenska. Ak budete mat nahodou cestu, nenechajte si to ujst. Chystam sa aj ja ;)