Torta Letná lúka (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto je moja prvá poťahovaná torta. Bola pre manžela k narodeninám. Ak sa vám zdá, že sa pre chlapa moc nehodí máte stopercentnú pravdu. Moja pôvodná predstava bola urobiť kopec na ňom stromy, trávu, kvietky, hríby, peň skrátka niečo vhodné pre turistu a vášnivého hubára :-) bohužiaľ precenila som svoje schopnosti a tak namiesto letnej hory vznikla letná lúka.... manžel povedal, že dostal zelený klobúk a syn sa ma opýtal, že či sme Íri ale nakoniec sme si všetci pochutili :-)

Suroviny

Postup

  1. Čokoládový korpus: z bielkov a cukru vymiešame tuhý sneh. Čokoládu rozpustíme nad parou, zložíme z ohňa a za stáleho šľahania pridáme maslo, po jednom žĺtka, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao a nakoniec zamiešame sneh z bielkov. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°C na 40-45 minút.
  2. Piškótový korpus: bielka ušľaháme na sneh. žĺtka s cukrom vyšľaháme, pridáme olej a horúcu vodu, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zamiešame sneh z bielkov. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°C na 40-45 minút. Po upečení vyberieme z formy a necháme na mriežke vychladnúť.
  3. Poťahová hmota: postup ako robiť poťahovú hmotu neuvádzam, pretože úplne perfektný popis od moly je tu ja som podľa neho robila a nebolo to až také ťažké. Prvú hmotu som robila z Haribo šmoulov, pridala som trochu modrej a trochu žltej potravinárskej farby aby som dostala bledo zelenú poťahovku.
  4. Druhú som robila z Jojo cukríkov bielo ružových, táto hmota sa mi robila trošku ťažšie, "cesto" bolo tvrdé a ťažko sa mi miesilo.
  5. Ružovú hmotu som si rozdelila a primiešavala rôzne potravinárske farby ktoré so hodlala použiť na výzdobu torty. Poviem vám bola to makačka :-) a takto som vyzerala.... samozrejme po každej farbe iná farba rúk, ale Cif to vyriešil a ruky mám už čisté :-)
  6. Karamelová plnka: karamelové salko zmiešame so zmäknutým maslom a dáme stuhnúť do chladničky
  7. Ovocné želé: zo Zlatého klasu a nálevu uvaríme hustý krém, ešte do horúceho pridáme ovocie a necháme vychladnúť. Ja som použila dreň z jahôd a ríbezlí, takže som spravila krém zo Zlatého klasu a vody, pridala ovocnú dreň a za hrsť jahôd z mrazáku.
  8. Každý korpus rozkrojíme na tri časti a začneme plniť. Hnedý korpus - karamelová plnka - bledý korpus - ovocné želé -
  9. - bledý korpus - karamelová plnka - hnedý korpus
  10. z tretieho tmavého a bledého korpusu si spravíme punčovinu pridaním zbytku ovocného želé, trochu plnky (nechať trochu na potretie torty) alebo masla, džemu, rumu.... Hmotu navrstvíme na tortu do tvaru kopule.
  11. a celú potrieme zvyškom krému. Tu vidno moju neskúsenosť s pečením torty, je celá chuderka taká kostrbatá, ale bolo veľmi horko, do kuchyne mi svieti slnko, tak sa mi to dosť topilo. Stačili dve hodinky v chladničke a torta nabrala hneď lepší tvar - trochu som jej pomohla :-)
  12. Poťahovku si na čistom stole posypanom preosiatym cukrom rozvaľkáme
  13. a opatrne prenesieme na tortu. Uhladíme (čo sa mne moc nepodarilo, hlavne dole) a dáme naspäť do chladničky a ideme sa duševne pripraviť na ozdobovanie :-) ak si myslíte, že to najťažšie mám za sebou, tak sa veľmi mýlite :-)
  14. no aký som mala zámer som popísala už hore, moja viera vo vlastnú manuálnu zručnosť a výtvarné skúsenosti sa rozplynula po dvoch hodinách márnej snahy vymodelovať niečo, čo by sa mi aspoň trochu páčilo... od cukru som bola zalepená aj za ušami, špinavá od farieb, manžel sa radšej presunul k TV a do kuchyne ani nepáchol, aj pes zaliezol pod posteľ až som to napokon vzadala, vzala do rúk valček, vyvaľkala jednotlivé farby a povykrajovala a povyrezávala jednotlivé tvary a výsledok vidíte na obrázku.
  15. trávičku som pretlačila cez pučítko na cesnak, šupla tortu do chladničky, upratala kuchyňu, manžela prikryla dekou, zaspal pri TV, psa si udobrila kostičkou, dala si sprchu a išla spať. Zaspávala som s vierou, že tá budúca torta sa mi podarí podľa mojich predstáv. No čo, každý raz začínal.
  16. A takto vyzerala torta na tanieri.
  17. Na záver by som chcela poďakovať všetkým šikovným varecháčkam, ktoré pečú krásne torty. Bez nich by som sa do žiadnej torty nikdy nepustila. Ako prvá ma nakopla moly a jej krásne torty ale aj Meggienka76 a jej 3D figúrky alebo elisticka alebo Bibia1 a samozrejme mnoho ďaľších, ktorým sa ospravedlňujem, že som ich neuviedla :-)