Tepsi kebab

Tepsi kebab (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné, veľmi jednoduché jednopekáčové jedlo z tureckej kuchyne. Zvládne ho naozaj každý, vrelo odporúčam.

40-45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Na kebab si zmiešame mleté mäso, na drobno pokrájanú kapiu aj cibuľu, petržlenovú vňať, nastrúhaný cesnak (podľa veľkosti 2 alebo 3), mletú červenú papriku, soľ a Isot. Napokon celé dobre premiešame. Ďalej si pripravíme zeleninu, ktorá pôjde potom na vrch. Paradajky nakrájame na hrubšie kolieska a papriku prerežeme pozdĺž. Môžete použiť podľa chuti sladkú alebo štipľavú.
  2. Následne pripravíme paradajkovú šťavu/zálievku, ktorou natrieme vrch kebabu. Do mištičky dáme 1 kopcovitejšiu PL Salçe/paradajkové pyré. Ak nemáte, dajte hustejší paradajkový pretlak, alebo dajte z obyčajného pretlaku 2-3 PL lebo ono to musí byť dobré paradajkovou chuťou :-) Pridáme čierne korenie, oregano a trošku soli. No a nakoniec 1 dl vody a dobre rozmiešame.
  3. Ja na tento kebab používam okrúhly plech s priemerom 36 cm, ale možete použiť plech hocijakého tvaru. Suchý plech najprv (ako sa dá) pomažeme Salçou/pretlakom. Keď sme plech natreli, naťapkáme mäso rovnomerne na plech. Keď to máme, natrieme rovnomerne na to celú paradajkovú šťavu. No a nakoniec poukladáme na vrch už prichystanú papriku a paradajky. Množstvo paprík a paradajok si udáte vy sami, kľudne môžete dať podľa chuti. Nakoniec ešte celé hore-dole pokvapkáme olejom a dáme plech do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 40 minút. Treba si to kontrolovať, čas závisí od rúry a aj od plechu aký ste použili.
  4. Po upečení, alebo medzičasom ako sa nám kebab pečie si pripravíme cesnakový jogurt. Zmiešame želané množstvo jogurtu s nastrúhaným cesnakom a soľou. Cesnak sa dáva podľa chuti.
  5. Kebab sa podáva poliaty cesnakovým jogurtom a posypaný troškou mäty. Výborne sa hodí aj medzi Pide chlieb, zakrútený do tortily, alebo k inej prílohe ako je napríklad ryža :-) Podľa chuti k tomu môžete piť aj Ayran :-) Prajem dobrú chuť!
  6. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.