Teľacie plátky na hubách (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Zase som trošku zablúdila do talianskej kuchyne...už mám tej zimy dosť, tak aspoň v kuchyni si robím juh :D Recept je odkukaný od Emanuela Ridi a origoš názov je "Scaloppini di vitello con funghi"... už mám za sebou dva behy, prvý bol s hlivou, lebo som nemala huby, druhý s mrazenými hubami...prvý pokus bol výborný, druhý fantastický...veru, lesné huby tomu dajú iné grády ;) inak je to rýchlovečka, na večeru ako stvorená. Cena teľaciny je už vec iná,,,ale ta raz za čas sa to dá zvládnuť :)

2
porcie
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé som si nachystala mäso, nakrájala a cez fóliu vyklepala na cca 4 mm plátky. Podľa Ridiho by mali byť ešte tenšie, ale ja mám zase rada, keď to mäsko má akúsi hrúbku ;) Naklepané plátky som okorenila mletým čiernym korením a zľahka poťapkala hladkou múkou.
  2. Zatiaľ som si vedľa v panvici rozohriala olej a hodila doň dlaňou rozpučené dva strúčiky cesnaku...a nechala som rozvoňať..
  3. Potom som prihodila mrazené huby, ktoré okamžite pustili šťavu...keď sa trošku zredukovala priliala som biele víno a tiež nechala vyredukovať...
  4. Huby som dusila pár minút s tým že som ich málinko podliala vývarom a osolila (keď som robila ten pokus s hlivou tak som ju musela dusiť dlhšie a aj viac podlievať, lebo logicky nepustí toľko vody ako tie zmrazené hríby). Na záver som vmiešala kúsoček masla obalený v hladke múke (zľahka) aby vznikla trošku omáčka (toto sa dá pokojne vynechať, záleží ako sa vám bude omáčka pozdávať)
  5. A po odstavení som vmiešala ešte nasekanú petržlenovú vňať.
  6. Na druhej panvici som si rozohriala olej a opiekla plátky teľacieho, dosť sprudka, a presne 2 minúty z každej strany.
  7. K takto pripraveným plátkom som prehodila hubovú omáčku, podliala ešte troškou vývaru a nechala spoločne podusiť cca 5-7 minútiek. Asi v polovici doby som plátky pretočila.
  8. A odstaviť a podávať... ja klasicky bez prílohy, resp. zeleninka v miske, a mne to už ani nechýba ;) ale inak nejaké pyré by k tomu mohlo pasovať si myslím. Takže, ak natrafíte na pekné teľacie, naozaj vrelo odporúčam!
  9. Inak prikladám foto z oboch pokusov - hlivový aj hubový ;)