Dusené teľacie mäso
Teľacie líčka so zemiakovými gnocchi a s chrenovou omáčkou
Autor receptu: redakcia
Postup- Teľacie líčka: Vo veľkom hrnci (ktorý sa
dá dať do rúry) opečieme na rozpálenom
oleji očistené líčka z jednej aj druhej strany,
potom osolíme. Vyberieme ich a odložíme.
- V tom istom hrnci restujeme postupne cibuľu, cesnak a na kocky
nakrájanú zeleninu. Postupne pridávame
tymian a rozmarín. Keď je zelenina takmer
hotová, pridáme paradajkový pretlak,
dobre premiešame. Nakoniec pridáme
pivo a varom zredukujeme približne na polovicu.
- Potom vložíme naspäť teľacie líčka, zalejeme vývarom, pridáme čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Hrniec prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 140 stupňov asi na 4–5 hodín. Teľacie líčka by mali byť také mäkké, že by sa mali dať
jesť lyžicou. Hotové znova vyberieme.
Koreňovú zeleninu, s ktorou sme ich varili,
rozmixujeme, vznikne chutná omáčka,
ktorú môžeme použiť k líčkam.
- Chrenová omáčka: V hrnci rozohrejeme olej, pridáme šalotky nasekané nadrobno, bobkový list, nové korenie
a restujeme dozlatista. Zalejeme mliekom a smotanou, pridáme soľ a mleté biele korenie. Na miernom ohni varíme
približne 10–15 minút. Potom pridáme
sterilizovaný chren, premiešame
a necháme zovrieť. Stiahneme zo sporáka
a postupne zahusťujeme kúskami masla,
ktoré zamiešavame do omáčky. Nakoniec
dochutíme citrónovou šťavou, prípadne
dosolíme.
- Zemiakové gnocchi: Uvarené zemiaky očistíme a pretlačíme. Posolíme a pridáme približne 2/3 múky. Zľahka premiesime,
postupne pridávame aj zvyšnú múku, ale
len toľko, aby zostalo cesto mäkké, ľahké
a nelepilo sa na prsty. Pracovnú dosku
posypeme múkou a cesto rozdelíme na
4 časti. Vytvoríme valčeky a budeme
z nich krájať cca dvojcentimetrové kúsky,
ktoré potom v dlaniach zaguľatíme.
Gnocchi uvaríme v posolenej vriacej vode,
občas ich premiešame, aby sa neprilepili.
Po vyplávaní ich vyberieme naberačkou.
|