Teľacia roláda
Teľacia roláda
Autor receptu: podravka
Nepochybujte o tom, že vaši hostia pri spoločnom stole veľmi ocenia a neskôr budú s láskou spomínať na túto jemnú a šťavnatú roládu z
teľacieho mäsa s krásnymi pásikmi zelených špenátových listov a pancetty.
8 porcií |
140 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Kvalitný kus teľacieho mäsa zakryjeme potravinovou fóliou a naklepeme tĺčikom na mäso.
- V mažiari podrvíme fenikel, korenie, sušený tymian, štipku údenej papriky, vegetu a všetko spolu premiešame. Zmesou korenia posypeme teľacinu a rukami votrieme do mäsa. Na teľacie mäso striedavo ukladáme plátky pancetty a krátko povarený špenát. Roládu pevne zavinieme a zviažeme mäsiarskym špagátom.
- Vo veľkej panvici rozohrejeme olej a mäso zo všetkých strán do hneda opečieme. Presunieme do pekáča a olej a výpek z panvice nalejeme na roládu. Osolíme a podlejeme 100 ml bieleho vína. Zakryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 1 hodinu.
- Po dopečení vyberieme roládu z rúry a necháme odstáť. Kým mäso odpočíva, pripravíme omáčku. Výpek z pekáča prelejeme do malej rajnice a varíme na strednom plameni. 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu zmiešame s trochou vody a pripravenou zmesou zahustíme omáčku. Keď omáčka zovrie, primiešame do nej koňak a jednu lyžičku džemu.
- Zemiaky, zeler a cibuľu spolu uvaríme, scedíme, pridáme maslo, trochu soli a muškátový oriešok a popučíme na kašu.
- Roládu opatrne nakrájame na plátky a tie naaranžujeme na servírovací tanier spolu so zeleninovým pyré. Polejeme omáčkou a podávame.