Tekvicový prívarok

Tekvicový prívarok s fašírkami bez lepku

Autor receptu: novalim

Tekvica nám chutí v každom ročnom období. Či do polievky alebo pečená, jej rôzne odrody sa dajú využiť na desiatky spôsobov.* My sme dnes navarili klasiku - tekvicový prívarok z bielej tekvice a k tomu cesnakom prevoňané bravčovo-hovädzie fašírky. Obed ako šitý na mieru celej rodine.

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadierok a najemno nastrúhame. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme tekvicu a osolíme. Chvíľu miešame, kým tekvica pustí šťavu, potom stiahneme teplotu a prikryté dusíme asi 10 minút do mäkka (mladú tekvicu kratšie, starú dlhšie).
  2. Tekvicu na chvíľku odstavíme a potom pridáme smotanu izbovej teploty, ktorú sme si zmiešali s múkou. Za stáleho miešania necháme zovrieť. Nasekaný čerstvý kôpor opražíme minútku na masle a nakoniec pridáme do prívarku. Ak chceme prívarok kyslejší, môžeme dochutiť troškou octu. Ak sa nám zdá prívarok príliš hustý, zriedime ho trochou mlieka. Vždy necháme znova prevariť.
  3. Pripravíme si fašírky. Do veľkej misy vložíme oba druhy mletého mäsa. Pridáme strúhanku, nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Dobre osolíme, okoreníme a posypeme trochou sušenej majoránky. Všetko spolu dôkladne varechou premiešame. Nakoniec pridáme celé vajce a zapracujeme ho do zmesi. Zmes ešte dôkladne ručne premiesime, aby sa všetky suroviny dobre prepojili.
  4. Zo zmesi po kúskoch odoberáme a tvarujeme fašírky, ktoré z oboch strán ešte obalíme v strúhanke. V hlbšej panvici necháme dobre rozpáliť olej, potom stiahneme na slabý plameň a vysmážame z oboch strán do hneda. Hotové fašírky necháme odkvapkať na papierovej utierke, aby vsiakla prebytočný olej.