Tekvicový prívarok
Tekvicový prívarok s fašírkami bez lepku
Autor receptu: novalim
Tekvica nám chutí v každom ročnom období. Či do polievky alebo pečená, jej rôzne odrody sa dajú využiť na desiatky spôsobov.*
My sme dnes navarili klasiku - tekvicový prívarok z bielej tekvice a k tomu cesnakom prevoňané bravčovo-hovädzie fašírky.
Obed ako šitý na mieru celej rodine.
4 porcie |
60 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Tekvicu ošúpeme, zbavíme jadierok a najemno nastrúhame. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme tekvicu a osolíme. Chvíľu miešame, kým tekvica pustí šťavu, potom stiahneme teplotu a prikryté dusíme asi 10 minút do mäkka (mladú tekvicu kratšie, starú dlhšie).
- Tekvicu na chvíľku odstavíme a potom pridáme smotanu izbovej teploty, ktorú sme si zmiešali s múkou. Za stáleho miešania necháme zovrieť. Nasekaný čerstvý kôpor opražíme minútku na masle a nakoniec pridáme do prívarku. Ak chceme prívarok kyslejší, môžeme dochutiť troškou octu. Ak sa nám zdá prívarok príliš hustý, zriedime ho trochou mlieka. Vždy necháme znova prevariť.
- Pripravíme si fašírky. Do veľkej misy vložíme oba druhy mletého mäsa. Pridáme strúhanku, nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Dobre osolíme, okoreníme a posypeme trochou sušenej majoránky. Všetko spolu dôkladne varechou premiešame. Nakoniec pridáme celé vajce a zapracujeme ho do zmesi. Zmes ešte dôkladne ručne premiesime, aby sa všetky suroviny dobre prepojili.
- Zo zmesi po kúskoch odoberáme a tvarujeme fašírky, ktoré z oboch strán ešte obalíme v strúhanke. V hlbšej panvici necháme dobre rozpáliť olej, potom stiahneme na slabý plameň a vysmážame z oboch strán do hneda. Hotové fašírky necháme odkvapkať na papierovej utierke, aby vsiakla prebytočný olej.