Tekvicová polievka

Tekvicový krém s gaštanovým koláčikom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
40 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Tekvicu hokkaido očistíme a zbavíme jadierok. Nakrájame na väčšie kocky a urestujeme nasucho s cukrom tak, aby sa vytvoril karamel. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a restujeme, kým nie je dozlata opečená. Zalejeme asi 0,5 litra vody (ak máme zeleninový vývar, môžeme použiť ten) a keď je tekvica mäkká, pridáme kokosové mlieko. Dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Polievku nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom.
  2. Gaštanové koláčiky: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme gaštanové pyré a zľahka premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a spojíme so zmesou. Cesto rozdelíme do formičiek (napríklad muffinových). Pečieme pri 180 °C zhruba 10 minút.
  3. Lístky šalvie fritujeme v oleji a poukladáme na kuchynskú papierovú utierku, aby absorbovala prebytočný olej. Polievku podávame pokvapkanú tekvicovým olejom a smotanou. Priložíme gaštanový koláčik a fritovaný šalviový lístok.