Talianska fazuľová polievka
Autor receptu: tizian1cat
Keď má človek tú smolu, že má psa, ktorý berie lieky na srdce a musí ísť von 4xdenne, pochopíte, prečo som zúfalo potrebovala uvariť nejaké teplúčke potešenie, aby sme už úplne nezmrzli v tomto pobláznenom počasí, keď teplotný rozdiel medzi 2 dňami bežne môže predstavovať 18-20 stupňov. Milujem fazuľovicu, pamätám sa ešte na tú z Kryštál baru, kam sme na ňu chodili ako študenti. Preto som trochu zaexperimentovala s pôvodným receptom Pauly Butturini - Zuppa di fagioli -a tu je výsledok.
4 porcie |
90 minút príprava |
80 minút tepelná úprava |
Postup
- V širšom hrnci necháme zovrieť 500ml vody, pridáme suchú bielu fazuľu, po 5 minútach odstavíme, prikryjeme pokrievkou a necháme stáť 1 a pol hodiny.
Medzitým si pripravíme zeleninu -nakrájame nadrobno cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen a zelerové stonky.
- Na lyžici olivového oleja vo väčšej nádobe orestujeme postupne cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlen. Restujeme asi 5 minút, pridáme chudú údenú krkovičku pokrájanú na širšie pásiky, zelerové stonky a restujeme za častého miešania asi 10minút. Pridáme polotovar olúpané a nakrájané rajčiny a bobkové listy. Na miernom ohni necháme bublať cca 10min.
Pridáme fazuľu aj s vodou, v ktorej sa varila, dolejeme ešte podľa potreby 250ml vody, privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni necháme variť asi hodinu. Podľa potreby môžme podliať vodou.
- Ked je už všetka zelenina mäkká, nakrájame na malé kúsky mäsko a vložíme naspäť do polievky, posypeme hodne čerstvou petržlenovou vňatkou, ja pridávam aj trochu koriandrovej vňate. Solím až nakoniec, lebo dosť soli pustí údená krkovička. Pridám čerstvo namleté čierne korenie a môžme podávať. Ak chcete omdlieť blahom, posypte ešte nahrubo nastrúhaným parmezánom