Talianska fazuľová polievka

Autor receptu: tizian1cat

Keď má človek tú smolu, že má psa, ktorý berie lieky na srdce a musí ísť von 4xdenne, pochopíte, prečo som zúfalo potrebovala uvariť nejaké teplúčke potešenie, aby sme už úplne nezmrzli v tomto pobláznenom počasí, keď teplotný rozdiel medzi 2 dňami bežne môže predstavovať 18-20 stupňov. Milujem fazuľovicu, pamätám sa ešte na tú z Kryštál baru, kam sme na ňu chodili ako študenti. Preto som trochu zaexperimentovala s pôvodným receptom Pauly Butturini - Zuppa di fagioli -a tu je výsledok.

4
porcie
90 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V širšom hrnci necháme zovrieť 500ml vody, pridáme suchú bielu fazuľu, po 5 minútach odstavíme, prikryjeme pokrievkou a necháme stáť 1 a pol hodiny. Medzitým si pripravíme zeleninu -nakrájame nadrobno cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen a zelerové stonky.
  2. Na lyžici olivového oleja vo väčšej nádobe orestujeme postupne cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlen. Restujeme asi 5 minút, pridáme chudú údenú krkovičku pokrájanú na širšie pásiky, zelerové stonky a restujeme za častého miešania asi 10minút. Pridáme polotovar olúpané a nakrájané rajčiny a bobkové listy. Na miernom ohni necháme bublať cca 10min. Pridáme fazuľu aj s vodou, v ktorej sa varila, dolejeme ešte podľa potreby 250ml vody, privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni necháme variť asi hodinu. Podľa potreby môžme podliať vodou.
  3. Ked je už všetka zelenina mäkká, nakrájame na malé kúsky mäsko a vložíme naspäť do polievky, posypeme hodne čerstvou petržlenovou vňatkou, ja pridávam aj trochu koriandrovej vňate. Solím až nakoniec, lebo dosť soli pustí údená krkovička. Pridám čerstvo namleté čierne korenie a môžme podávať. Ak chcete omdlieť blahom, posypte ešte nahrubo nastrúhaným parmezánom