Sýta polievka z kapustovej vody (fotorecept)
Autor receptu: fitneska
Vždy počas leta dojedáme poslednú kvasenú kapustu, ktorú si sami nakladáme. Tento rok nám kapustička pustila veľa šťavy a mojej polovičke ju bolo ľúto vyliať. Keď ju priniesol v dvojlitrovom pohári do kuchyne, iba som prevrátila oči :-) Ale potom som si spomenula na vynikajúcu silvestrovskú kapustnicu z Kysúc...
Recept je vlastná tvorba, keďže pôvodný nemám k dispozícii a polievočka sa vydarila :)
6 litrov :) porcií |
30 minút príprava |
190 minút tepelná úprava |
Postup
- Suroviny:
- Do vody dáme variť bravčové mäso (stehno alebo pliecko). Ja som použila stehno. Pridáme trochu soli, zopár guľôčok celého čierneho korenia a cibuľu.
- Pokiaľ sa nám vývar varí na miernom ohni, očistíme a na kocky nakrájame zemiaky a suchohríby...
Stihneme aj iné domáce práce alebo menší nákup, keďže dobrý vývar a mäso do mäkka sa varí tak dve hodinky, minimálne :)
- Zemiaky a hríby dáme variť spolu s klobásou v menšom množstve vody. Opäť trochu osolíme. Treba pamätať na to, že voda z kvasenej kapusty je dostatočne slaná a chuťovo výrazná.
- Z hotového vývaru vyberieme mäso a scedíme ho. Mäsko necháme trochu vychladnúť.
- Do scedeného vývaru vlejeme vodu z kvasenej kapusty a privedieme do varu. Potom pridáme uvarené zemiaky a hríby spolu s vodou, v ktorej sme suroviny varili (klobásu vytiahneme, neskôr nakrájame:) Necháme pár minút prevrieť a na záver pridáme šľahačkovú smotanu na zjemnenie chuti. Použila som Rajo a trošku sa zrazila, čo je vidieť na úvodnej fotke :(
- Na záver nakrájame klobásu a uvarené mäso na menšie kúsky a šupneme do už hotovej polievočky.
- Dobrú chuť :)