Sýta polievka z kapustovej vody (fotorecept)

Autor receptu: fitneska

Vždy počas leta dojedáme poslednú kvasenú kapustu, ktorú si sami nakladáme. Tento rok nám kapustička pustila veľa šťavy a mojej polovičke ju bolo ľúto vyliať. Keď ju priniesol v dvojlitrovom pohári do kuchyne, iba som prevrátila oči :-) Ale potom som si spomenula na vynikajúcu silvestrovskú kapustnicu z Kysúc... Recept je vlastná tvorba, keďže pôvodný nemám k dispozícii a polievočka sa vydarila :)

6 litrov :)
porcií
30 minút
príprava
190 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Suroviny:
  2. Do vody dáme variť bravčové mäso (stehno alebo pliecko). Ja som použila stehno. Pridáme trochu soli, zopár guľôčok celého čierneho korenia a cibuľu.
  3. Pokiaľ sa nám vývar varí na miernom ohni, očistíme a na kocky nakrájame zemiaky a suchohríby... Stihneme aj iné domáce práce alebo menší nákup, keďže dobrý vývar a mäso do mäkka sa varí tak dve hodinky, minimálne :)
  4. Zemiaky a hríby dáme variť spolu s klobásou v menšom množstve vody. Opäť trochu osolíme. Treba pamätať na to, že voda z kvasenej kapusty je dostatočne slaná a chuťovo výrazná.
  5. Z hotového vývaru vyberieme mäso a scedíme ho. Mäsko necháme trochu vychladnúť.
  6. Do scedeného vývaru vlejeme vodu z kvasenej kapusty a privedieme do varu. Potom pridáme uvarené zemiaky a hríby spolu s vodou, v ktorej sme suroviny varili (klobásu vytiahneme, neskôr nakrájame:) Necháme pár minút prevrieť a na záver pridáme šľahačkovú smotanu na zjemnenie chuti. Použila som Rajo a trošku sa zrazila, čo je vidieť na úvodnej fotke :(
  7. Na záver nakrájame klobásu a uvarené mäso na menšie kúsky a šupneme do už hotovej polievočky.
  8. Dobrú chuť :)