Syrový koláč
Syrové mille-feuilles
Autor receptu: redakcia
Postup- Plnka: Do hrnca dáme múku,
mlieko a maslo, vyšľaháme do hladka,
postavíme na mierny oheň a priebežne
miešame. Keď zmes privedieme k miernemu varu a spravia sa v nej hrudky, dáme
dolu z plameňa a metličkou šľaháme, kým
hrudky nerozmiešame. Po jednom pridáme vajcia a za stáleho miešania opäť privedieme k varu. Ak by sme hmotu mali príliš hustú, po kvapkách pridáme mlieko, aby
sme ju rozriedili, ale nie veľmi, aby plnka
nevytekala. Dochutíme soľou, korením,
muškátovým orieškom, tabascom a keď
zmes trochu vychladne, pridáme ementál a 60 g parmezánu. Nakoniec vmiešame
smotanu, aby bola zmes vláčna. Na to, aby
sme zistili, či má zmes správnu konzistenciu, naberieme ju lyžicou – nesmie sa roztekať a musí držať tvar.
- Tenký plát lístkového cesta rovnomerne nakrájame na
štvorce s rozmermi 10 x 10 cm. Pripravenú
náplň a štvorce cesta vrstvíme tak, aby zostal po obvode
aspoň polcentimetrový okraj. Posypeme zvyšným
strúhaným parmezánom a dáme piecť cca na 10–15
minút do rúry vopred predhriatej na 190 °C.
Pečieme, kým syr nezozlatne a náplň nezačne bublať.
|