Sviečkovica so špargľou a pečenými zemiakmi (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ľahko stráviteľné jedlo pre slávnostnejšie príležitosti. Oslavovali sme narodeniny (týždeň pred a týždeň po) mojej krajšej a lepšej 1/2, tak som sa „buchol po kapse, resp. urobil prievan v peňaženke“ a „narukoval“ som aj s takouto dobrotou. Viem, k mäsu by stačila „čistá“ špargľa, ale keď ja sa doslova trasiem za vôňou a chuťou pečených zemiakov. Tak som sa, dobrovoľne, nechal „prehovoriť“ a stvoril som takúto kombináciu. Som presvedčený, že „ukecám“ väčšinu mne podobných „tokajúcich tetrovov"!

2
porcie
12 minút
príprava
30/10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. príprava môže začať už „včera“, ale v prípade núdze aspoň 2÷3 hodiny, pred vlastnou tepelnou úpravou sviečkovice. Umyté a osušené plátky mäsa som položil na celofánovú fóliu, obojstranne osolil a dobre oMČK_oval čerstvým hrubo mletým korením, natrel plnotučnou horčicou, žiaľ zásoby liptovskej sa mi už minuli a opäť oMČK_oval,
  2. položil jednu na druhú,
  3. otočil a dokončil aj spodnú stranu,
  4. nežne, ako „bábätko“ zavinul do celofánu a uložil cez noc „hajať_búvať“ do chladničky.
  5. v deň „D“ – hojnosti a osláv – mojeho najjasnejšieho dreuhého JA, som olúpal zemiaky, rozrezal ich na „mesiačiky“ a
  6. dal na ½ „obvariť“ v osolenej vode s rascou;edzitým som dočistil dva zväzky špargle, rozložil ich na pekáč, osolil, oMČK_oval, pokropil olejom a rukami opatrne premiešal
  7. elektrickú rúru som nechal predohriať na 180 °C/350 °F a keď sa zemiaky „obvarili“, rozložil som ich na druhý pekáč a aj tie „pokropil“ a premiešal s olejom
  8. obidva pekáče, so špargľou i so zemiakmi, som na 30´ vložil do vyhriatej rúry; v ½ čase som ich „náklad“ poobracal a na ich povrch rozložil hobliny čerstvého masla
  9. než sa príloha dopečie, ide sa na mäsko; jeho príprava je rýchla (dobre sa odležalo a oddýchlo si v slanej horčicovej „emulzii“ s mletým čiernym korením) a jednoduchá; na 12 stupňovom „ciferníku“ zdroja tepla som nastavil 8_čku, nechal dobre nahriať liatinovú panvicu, pokropil som ju olejom, ktorý som následne papierovým obrúskom (servítkou) po dne rozotrel; na horúci podklad som položil plátky mäsa z chladničky,
  10. po ~ 3´obrátil na 2. stranu, po ďalších 3´ opäť obrátil, ale zároveň pootočil o 90°, aby som dosiahol mriežkovanie, ja ho nazývam aj „ananásový efekt“ a po 3´ obrátil posledný raz
  11. tak a hotovo a ide sa papať; uznajte, že na tanieri s pečenou špargľou a chrumkavými zemiakami, vyzerá „grilovaný“ plátok sviečkovice úžasne chutne! Ja osobne sin a tanier pridám aj dobrú PL čerstvej plnotučnej horčice! Komu ako chutí!!!