Sviečková na smotane
Autor receptu: redakcia
Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií
Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela
Albrecht v Bratislave (recept pre 4 osoby)
30 minút príprava |
180 - 240 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso očistíme a našpikujeme slaninou
a mrkvou. Osolíme, okoreníme
a opečieme zo všetkých
strán.
- Očistenú koreňovú zeleninu
nakrájame nadrobno a restujeme
na oleji s trochou slaniny.
Pridáme cibuľu nasekanú
nadrobno a ešte restujeme. Nakoniec
pridáme cukor s horčicou
a necháme skaramelizovať. Zakvapkáme
octom a necháme vydusiť.
- Základ zalejeme trochou
vody a vložíme doň opečené
mäso, korenie a soľ. Vodu v priebehu
dusenia dolievame (mala
by byť asi do polovice mäsa). Len
čo je mäso mäkké, vyberieme ho
a dorobíme omáčku.
- Do omáčky
pridáme nastrúhanú citrónovú
kôru, šťavu z citróna a mlieko
s rozmiešanou múkou. Pridáme
kyslú smotanu a všetko zjemníme
smotanou. Dochutíme soľou, cukrom
a prípadne citrónovou šťavou
a dôkladne prevaríme. Nakoniec
omáčku prepasírujeme
tak, aby všetka zelenina zostala
v omáčke.
- Náš tip:
Ako príloha sú vynikajúce
karlovarské knedle z toastového
chleba.