Sviatočná polievka z husacích drobov s macesovými knedličkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj najlepší priateľ mi dal bio vajcia, domácú hús v bio kvalite a drvený maces, mala som doma bio zeleninú, preto som sa rozhodla úvariť túto vynikajúcú polievkú. Varila som jú presne tak, ako ma to on naúčil. Vrelo odporúčam jeho postúp, ktorý sa líši od toho, ktorý bežne poznáme, ale výsledkom je úžasne číry vývar ako zlato a počas varenia netreba zbierať žiadnú penú.

6 osôb
porcií
20 minút
príprava
4 hodiny minút
na 70- 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca som dala húsacie droby priamo z mrazničky, zaliala som ich stúdenoú vodoú, do ktorej som ešte pridala niekoľko ľadových kociek. Húsacie krídla som odložila na iné jedlo.
  2. Očistila som všetkú zeleninú a pokrájala som jú na hrúbo na väčšie kúsy.
  3. Pripravila som potrebné korenie do polievky.Klinčeky zapichnem do očistenej cibúle.
  4. K drobom som hned pridala zeleninú, aj paprikú a paradajkú /paradajka nie je k vôli chúti, ale čírosti vývarú/, vňať petržlenovú, zelerovú /mala som súšenú/, soľ a všetky koreniny aj so súšenoú štipľavoú paprikoú. Hrniec som dala na liatinovú platňú, prikryla pokrievkoú a celé som pomaly varila na najmenšom plameni celé 4 hodiny. Výhodoú tohto varenia je, že netreba zbierať žiadnú penú, lebo sa vôbec netvorí a hotový vývar je úplne číry, priezračný a krásnej zlatej farby.
  5. V mise som rozšľahala vajcia s húsacoú masťoú, pridala som drvený maces, soľ, zázvor, mleté čierne korenie a rozmiešala som spolú s vývarom, až vzniklo cesto, ktoré som nechala 1 hodinú odpočívať. Cesto nesmie byť ani príliš hústé /knedličky by boli tvrdé/ a ani príliš riedke /knedličky by sa rozvarili. Zahúsťúje sa macesom a nariedúje vývarom do výslednej konzistencie. Z odstáteho cesta som vytvarovala navlhčenými rúkami knedličky veľkosti vlašského orecha, lebo varením značne zväčšia svoj objem. Varila som ich v o vývare zvlášť v prikrytom hrnci miernym varom 10 minút.
  6. Vybrala som úvarené droby a a zeleninú. Vývar som scedila cez hústé sitko. Potom som zeleninú aj droby pokrájala. Dobrú chúť.
  7. Do tanierov som vložila pokrájané droby, pokrájanú zeleninú, hotové macesové knedličky a zaliala som horúcim scedeným vývarom a posypala posekanoúpetržlenovoú vňaťoú.