Superrýchla hrášková polievka

Autor receptu: spike11

Recept je môj "vynález", keď som si povedal raz o pol dvanástej v nedeľu, že nedeľný obed nemôže byť bez predsa bez dobrej polievky. V dome len minimum potravín, tak som sa na to vrhol a podľa mňa to vyšlo výborne.

5-6
porcií
5 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Slaninu nakrájame na veľmi malé kocky. Cibuľu nakrájame na kolieska (pokojne aj nahrubo). Do hrnca dáme rozpustiť bravčovú masť, pridáme (najlepšie oravskú ale skúšal som aj klasickú a bolo to úplne v pohode) slaninu a necháme vyškvariť tak, aby slanina pustila svoju šťavu a začala pekne voňať. Pridáme cibuľu a orestujeme, potom vložíme prelisovaný cesnak (ja mám rád, keď hrášková polievka cítiť po cesnaku, preto v recepte uvádzam 4-5 strúčikov, takže zvážte...) a necháme ešte krátko porestovať.
  2. Zalejeme vodou (robím to v 2l hrnci), vložíme bujón, 1 a 1/2 vrecka mrazeného hrášku a privedieme do varu. Hrášok povaríme nech dá polievke dušu a nakoniec celé rozmixujeme ručným mixérom. Ak je potrebné, dosolíme, dokoreníme a vložíme zvyšok hrášku. Krátko ešte povaríme (tak aby bol hrach mäkký) a na záver po vypnutí doladím majoránkou.
  3. Na panvici rýchlo (ak by sa pri vypekaní slaniny uvolnilo veľa masti, odlejte si trochu, nech polievka nie je zbytočne mastná a použite ju pri opekaní chlebíka) opečieme starý chlieb nakrájaný na kocky. tými ozdobíme krásnu, voňavú a nenapodobiteľne zelenú polievku. Dobrú chuť!